Archief

Hieronder ziet u de afgelopen evenementen in De Verrekieker.

Wil je op de hoogte blijven van ons programma? Leuk!
Als je ons een mailtje stuurt, (verrekieker@kpnmail.nl)
sturen we zo nu en dan een nieuwsbrief.

 
ZATERDAG 7 MAART 2020
EDWIN JONGEDIJK

 

Foto: Reyer Boxem

Na een pauze van bijna een jaar geeft troebadoer Edwin Jongedijk weer een paar solo optredens. In de intieme setting van De Verrekieker speelt hij de mooiste liedjes van zijn drie Groningstalige solo albums. Denk aan As Ik De Kaans Zol Kriegen, Òfschaaid, Astoe Aan Mie Denkst of Riekdom (van De Troebadoers).

 • Hemd van het lijf met rocker en singer-songwriter Edwin Jongedijk
  (klik op het krantenbericht voor link naar de pagina van De Kanaalstreek, 20-3-’19)

  Het leven, de liefde en verlangen; dat is wat Edwin Jongedijk met zijn warme donkere stem bezingt.

  De zanger is onder andere bekend van de hits As Ik De Kaans Zol Kriegen, Astoe Aan Mie Denkst en Riekdom.

  Als lid van De Troebadoers (samen met Alex Vissering en Jan Henk de Groot) is Edwin Jongedijk regelmatig in de noordelijke theaters te zien.

  In de intieme setting van De Verrekieker speelt Jongedijk de mooiste liedjes van zijn drie Groningstalige solo albums. De liedjes zijn gedrenkt in Americana. Een muziekstijl waar de zanger en liedjesschrijver al jaren door beïnvloed wordt.

 
ZATERDAG 16 NOVEMBER
STEERNVANGER
 

 

Foto: Geert Marissen

Groningstalige indiefolk, dat hoor je niet elke dag! Of eigenlijk – de term misschien niet, maar de muziek hoor je juist steeds vaker: de Groningse band Steernvanger timmert vol ambitie aan de weg. Het vijftal is op het moment een van de meest optredende Groningstalige acts en is vaak te horen op regionale zenders, van Groningen tot aan Twente.

 • Steernvanger (‘Sterrenvanger’) bestaat uit Dion Bouwes (zang, gitaar), Dennis Krottje (gitaar), Peter van der Struik (bas, zang), Marco Veldman (mondharmonica, zang) en Matthijs Vogt (drums). Hun muziek is toegankelijk en vrolijk, maar ontroert ook. Met hun poëtische, Groningstalige teksten en de vele interactie met het publiek nemen de mannen van Steernvanger je door hun meerstemmige indiefolk op aanstekelijke wijze mee in muzikale vondsten en verhalen, terug naar hun Grunneger roots – hun woddels.

  OP DE RADIO
  ‘Vandoage Komt’ kwam uit in april 2019 en de nieuwste single, ‘Alle Beren Aan De Kaante’, is 14 september uitgekomen. Daarvoor was De wereld in mien kop een regelrechte zomerhit: dit nummer werd Superster op RTV Oost en stond bijna 5 maanden in de Noord 9, de noordelijke hitlijst van RTV Noord, met een tweede plaats in de top 25 van 2018. Met De wereld in mien kop werd Steernvanger dat jaar ook genomineerd voor de Bosklopper Bokaal. De bandleden treden niet alleen vaak op, maar zijn ook veel in de studio, waar ze werken aan een EP en aan plannen voor hun eerste album.
   
  OP HET PODIUM
  Steernvanger trad onder meer op tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, Festival Hongerige Wolf, Drents Liedtiesfestival in het ATLAS theater, Art Carnivale Steendam, Rumbling Earth Festival Groningen, Taribush Kuna, Meulnpop, Martiniplaza (EchtErik Festival), Theater vanBeresteyn, Simplon en Noorderzon. Daarnaast is het een graaggeziene band in de provincies Groningen en Drenthe, op kleinere (Andledon) én grotere podia (VanSlag).

  VROUGER
  In 2017 won Steernvanger, dat toen nog bestond uit het duo Dion Bouwes en Dennis Krottje, het Grunneger Laidjes Festival met Duuster, een van de meest gedraaide Groninger singles van dat jaar (RTV Noord top 3). Bouwes en Krottje schrijven sinds 2017 samen muziek, waaronder De moat is vol, een protestlied over de Groninger aardbevingen. Dit nummer eindigde nipt op een tweede plaats bij de verkiezing Beste Groningstalige Song van 2017. Om hun muziek meer body te geven en hun repertoire te vergroten, vroegen ze in 2018 drie muzikanten bij hun duo, en Steernvanger zag het licht.


ZATERDAG 26 OKTOBER 2019

PETER SCHAAP

 

Foto: Harry Driever

‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Een kleine vijf  jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes en in 2017 verscheen zijn CD ‘Zonder Meer’

 • ‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Met een toen al hippe baard en zijn gitaar toerde hij avond aan avond door heel Nederland en maakte 4 langspeelplaten met zelfgeschreven en -gecomponeerde Nederlandstalige liedjes. In 1976 ontving hij de ‘Zilveren Harp’ van de stichting Conamus.

  Sinds begin jaren 80 verschoof de activiteit van Peter Schaap in de richting van het schrijven van kinder- en jeugdboeken en Fantasyromans voor volwassenen. In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Budapest de Euro-Award voor zijn romandebuut: “De Schrijvenaar van Thyll.” Inmiddels zijn er, naast korte verhalen voor volwassenen en voor jeugd in diverse tijdschriften en bundels, ruim dertig Fantasyromans van zijn hand verschenen.

  Een kleine vijf jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes. ‘Nadat er een plank uit een kast was gevallen, kwam er een schoenendoos tevoorschijn met oude geluidsbandjes.’ Het bleken opnames uit de jaren 60, nog voor de tijd dat hij zijn grote successen vierde. ‘Ik vond het leuk om dat terug te horen en tot mijn verrassing zat er best leuk spul tussen.’ Het materiaal van die banden is het startpunt voor zijn album ‘Zonder Meer’ dat begin 2017 uit kwam en bevat zestien nummers, meest Nederlandstalig, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar.

  RTV Noord, 23 januari 2017: Zanger Peter Schaap (‘Adem mijn adem’) maakt comeback: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/172574/Zanger-Peter-Schaap-Adem-mijn-adem-maakt-comeback


ZATERDAG 5 OKTOBER 2019
ARDA FRIEDERICH

 

Foto: Judith den Hollander

Het is zover.

Op zaterdag 5 oktober 2019 mijn eerste
ONE-WOMAN-SHOW

Een programma met cabaretachtige liedjes
die zowel dol, dwaas, ondeugend,
sentimenteel en sarcastisch zijn.

 • Foto: Judith den Hollander
  Foto: Pieter van Aken

  In 1978 behaalde Arda haar diploma docerend musicus piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en inmiddels geeft zij al 40 jaar muzieklessen en heeft daar nog steeds veel plezier in.

  Naast het geven van pianoles geeft Arda regelmatig concerten. Ook heeft zij ervaring met zang, het kerkorgel en de blokfluit en het begeleiden van koorzang, zangers en instrumenten zoals viool, cello, fluit, klarinet, hobo etc.

  Arda is van mening dat plezier vooraan moet staan bij het muziek maken en wilde al heel lang improvisatie les. Twee jaar terug is zij daarmee begonnen bij een studiegenoot van het conservatorium. Dankzij deze lessen ontdekt Arda een nieuwe kant in zichzelf en is zij begonnen met cabaretteksten schrijven en op muziek te zetten.

  Foto: Judith den Hollander

ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2019
DE TROEBADOERS

 

Foto: Jan Lenting

Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot hebben dezelfde passies: Het Groninger dialect en een voorliefde voor Americana muziek en mooie gitaren. Vanuit deze passies kwamen ze op het idee om samen te gaan werken en treden ze sinds 2013 op onder de naam De Troebadoers.

 • De Troebadoers spelen en zingen eigen Groningstalige liedjes over het leven, de streek en de liefde, afgewisseld met nummers van hun Amerikaanse muziekhelden.

  Edwin over z’n dochtertje, Jan Henk over oma Siepeljus en Alex o.a. over vogeltjederij. Na de show kunt u even nazitten en een wijntje drinken met de Troebadoers.

 
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019
ERWIN DE VRIES
MET TOETSENIST EN GITARIST 

 

Foto-Ronald Pras

De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk.

 •  

  Zaterdag 14 september staat Erwin de Vries, samen met zijn toetsenist en gitarist, met een avondvullend programma op het podium in De Verrekieker.

  Erwin de Vries is op en top Groninger en treedt inmiddels al meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Inmiddels heeft hij 8 albums op zijn naam staan en met het laatste album, De Noodzoak, won Erwin de Vries vorig jaar de streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.

  De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2019
MARCEL BROEKMAN

 

Foto: Lode Greven

Marcel Broekman speelt samen met Wim Rebergen (gitaar en zang) warme, kwetsbare Nederlandstalige liedjes vol herkenning. Het zoeken naar ‘evenwicht’ en ‘houvast’ in een wereld die soms onherkenbaar lijkt, loopt als een rode draad door het nieuwe liedjesprogramma van Marcel Broekman.

 • Liedjes Programma ‘EVENWICHT’

  Met mijn ogen dicht zoek ik op de tast
  naar een evenwicht. Op de stroom word
  voortgedreven, ga ik door het leven, in het
  ritme mee.
  (M.Broekman/W.Rebergen)

  Een programma over het zoeken naar ‘evenwicht’ en ‘houvast’ in een wereld die soms onherkenbaar lijkt.

  ​De geboren Drentenaar Broekman werkte als sessiemuzikant al samen met artiesten als het Jaffo Gate Quartet, Barbara Lok, Ben Cramer, Ralph van Manen en Brian Doerksen, maar hij is ook actief als producer. Eerder presenteerde hij al de singles ‘Drenthe’ en ‘Hoger Zonder Vrees’ (samen met producer Henk Pool, onder andere bekend van zijn werk met Marco Borsato). Stylistisch put Broekman uit een mengeling van relaxte pop, folk en een vleugje country.

  Reviews:
  Theater Onder de Molen, 8-10-’18:
  Marcel brengt mooie luisterliedjes met teksten om over na te denken. Het publiek luistert geboeid. Muzikaal zit het ook goed in elkaar. Deze setting past erg goed in het concept van het kleine Theater onder de molen.

  Lichtfontein, 15-10-’18:
  Marcel Broekman is een professioneel musicus en dat merk je ook. Het publiek waardeerde de persoonlijke teksten en mooie balans tussen akoestische gitaar en piano. Kortom een aanrader!

  Mick’s Art Gallery, 15-10-’18:
  Prachtige sfeervolle avond!!

 
 
 
ZATERDAG 6 JULI 2019
VERREKIEKER FESTIVAL:
RIVER ZYDECO BAND &
B.J. HEGEN BLUES BAND

 

 

De River Zydeco Band speelt al meer dan 25 jaar door heel Europa. Het reportoire van de band kunnen we het beste omschrijven als Americana roots muziek met name afkomstig uit de zuidelijke staten van Amerika.
 
B.J. Hegen is één van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. Dat wordt weer ouderwets genieten!
 •  
  Al bijna 25 jaar speelt de River Zydeco Band door heel Europa.
   
  Met passie verspreiden zij de Louisiana roots muziek.
  Nu met hun nieuwe album”Down the line” hebben zij hun horizon verbreed, en bereikt hun muziek een groter publiek, ze noemen het “Euro Zydeco”
  12 Poppy nieuwe liedjes met als basis de bekende Zydeco beat, zorgen ervoor dat het publiek zich lekker voelt, en niet stil blijft staan.
   
  In een klein platenwinkeltje in Londen kocht accordeonist Jo van Strien meer dan 25 jaar geleden een LP van de uit Louisiana afkomstige creool Clifton Chenier. De blues op een 120 bas accordeon bracht de inspiratie om met muziek vrienden de River Zydeco Band te formeren.
   
  De band heeft zich ontwikkeld als een goede wijn, en de huidige bezetting is er klaar voor een talrijk publiek muzikaal te verwennen.
   

  De bezetting van de band:
  Evy Boons; leadzang
  Rineke Kruithof samen met José Verschuren; backing vocals
  Frits Loonen; drums
  Wil de Wijs; bas en vocals
  Cees Emmen; rubboard en vocals
  Peter Schipperen; saxofoon
  Bob van Dinther; gitaar en vocals
  Jo van Strien; accordeon
  Roy Koopmans; accoustische gitaar
   
  De band werkt hard aan een nieuw album, waarvan drie liedjes al gespeeld worden in het huidige reportoire. Roy Koopmans schrijft de liedjes voor het nieuwe album.
  Met veel plezier nodigen wij u uit voor onze concerten.
  Vriendelijke groet,
  River Zydeco Band
  – – –
  De Drentse Bluesband B.J. Hegen (Assen 1942) is een van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. B.J. Hegen bluesgitarist, zanger, schilder en cartoonist kent over een periode van meer dan 50 jaar een wisselende muzikale carrière. B.J. Hegen’s muzikale reis dateert van de jaren 60.

   
  Beinvloed door de toen geldende muzikale normen gaf hij zich in eerste instantie over aan de popmuziek. Ondertussen kwam hij ook in aanraking met de blues en daarin werd hij bijzonder aangetrokken door de vertolkers van de Chicagostijl waaronder favoriete exponenten als Johnny Young en John Little John. B.J. bestudeerde de Chicagostijl en ging uiteindelijk terug tot de archetypische oervormen van de blues. Het waren deze invloeden die hem deden besluiten om in de jaren zeventig definitief over te stappen naar een te formeren bluesband onder zijn eigen naam. Zijn band begeleide Amerikaanse artiesten als Eddy Burns en Eddie C. Campbell tijdens tournees door Europa.
   
  In de jaren 80 verzorgde hij met zijn Band de support act voor B.B. King in Den Haag. Hegen is een uitstekend gedocumenteerd kenner van de blues, en Chicago Blues in het bijzonder waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie brengt. In Jan Warntjes (Drieborg, 1942) heeft hij sinds jaar en dag zijn vaste pianist gevonden. Warntjes leerde in de jaren 60 de grondbeginselen van de ragtime in New Orléans. In ruil voor drank bracht Sweet Emma Barret hem de akkoordenschema’s en het syncopisch spelen bij wat later uitgroeide tot het ragtime solowerk. De volgende fase was de Dixielandstijl. Jan speelde in verschillende Dixielandbands, maar de liefde voor het solowerk bleef hem boeien. Pas in 1976 kwam de Blues weer naar voren en later de Boogie Woogie, zijn herinneringen van de ontmoetingen met Bluespianisten uit de States komen bij hem dan ook steeds weer boven. In 1977 werd de tweede prijs gewonnen op het Nationaal Blues en Woogie festival te Bergen (Noord-Holland) en werd hij dan ook een geziene gast bij Bluesfestivals en in Jazzcafés. De non-commercie heeft steeds een positieve invloed gehad op zijn spel, zodat zeer authentiek werk naar voren komt. Samen vormen deze mannen een authentiek Blues duo, dat regelmatig wordt uitgebreid met een ritmesectie die bestaat uit bassist Frans Többen en slagwerker Hank van der Veen.
   
  Nog niet zo lang geleden bracht de band hun studio cd All-round Men uit, die nu wordt opgevolgd door een in eigenbeheer uitgebrachte live registratie. De vier nummers op deze schijf, die live werden opgenomen tijdens een optreden in cultuurpodium Vanslag in Borger, Drenthe, is een fraaie aanvulling op de cd All-round Men. Warntjes trapt af met een piano intro op de kalme shuffle Lightnin’ Struck Poorhouse en vult verder met kamerbrede akkoorden, waarmee Hegen met zijn herkenbare zangstem prima uit de voeten kan. Ook Steady Rollin’ Man wordt in een medium tempo shuffle strak neergezet en smaakvol door Hegen van doeltreffend gitaarwerk voorzien. Het tempo gaat flink omhoog in My Heart’s Cryin’, waarin BJ Hegen met zijn puntige gitaar riffs de zaak behoorlijk op scherp zet. Rooster Blues, een signature song van Hegen die vol breaks zit, swingt heerlijk de speakers uit. Afwisselend wordt er, op het vakkundig fundament van een walking bass van Frans Többen en het uiterst swingende drumwerk van Hank van der Veen, driftig door Hegen en Warntjes op respectievelijk harmonica en piano gesoleerd. Authentieke blues van Drentse bodem, die je tegenwoordig maar weinig meer hoort.

ZATERDAG 18 MEI 2019
HENRIËTTE VAN DIJK
EN ALEX DE BRUIN
CONCERT ‘DIFFERENT WORLDS’

Het ingetogen programma ‘Different Worlds’ bestaat uit liedjes die door Van Dijk zijn geschreven.
Alex de Bruin is op en top gitarist en zingt tweede stem.
De muziek is wat hen bindt!

 • Zaterdag 18 mei staat Henriëtte van Dijk op het podium van De Verrekieker. Het ingetogen programma ‘Different Worlds’ bestaat uit liedjes die door Van Dijk zijn geschreven.

  Henriëtte van Dijk is een zangeres die zich met volle inzet heeft gestort op het ontwikkelen van haar zangkwaliteit. Ze zegt zelf: “Er zijn dagen dat ik meer zong dan sprak. Het is voor mij als ademen, lachen en huilen. Ik zong altijd, op straat in de tunnels of op de fiets. Mooie klanken en melodieën betoveren mij.”

  Henriëtte zingt in het Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans. De muziek is warm, melodieus en expressief en de teksten gaan o.a over de liefde, vrijheid en respect, uit het leven gegrepen.

  Alex de Bruin is op en top gitarist en zingt tweede stem.
  De muziek is wat hen bindt!


ZATERDAG 11 MEI 2019
EDWIN JONGEDIJK

 

Foto: Reyer Boxem

Het leven, de liefde en verlangen; dat is wat Edwin Jongedijk met zijn warme donkere stem bezingt. 
De Groningstalige liedjes zijn gedrenkt in Americana. Een muziekstijl waar de zanger en liedjesschrijver al jaren door beïnvloed wordt.

 • Hemd van het lijf met rocker en singer-songwriter Edwin Jongedijk
  (klik op het krantenbericht voor link naar de pagina van De Kanaalstreek, 20-3-’19)

  Het leven, de liefde en verlangen; dat is wat Edwin Jongedijk met zijn warme donkere stem bezingt.

  De zanger is onder andere bekend van de hits As Ik De Kaans Zol Kriegen, Astoe Aan Mie Denkst en Riekdom.

  Als lid van De Troebadoers (samen met Alex Vissering en Jan Henk de Groot) is Edwin Jongedijk regelmatig in de noordelijke theaters te zien.

  In de intieme setting van De Verrekieker speelt Jongedijk de mooiste liedjes van zijn drie Groningstalige solo albums. De liedjes zijn gedrenkt in Americana. Een muziekstijl waar de zanger en liedjesschrijver al jaren door beïnvloed wordt.

 
ZATERDAG 13 APRIL 2019
LAROUX

 

Laroux speelt onder andere accordeon,trekzak, drums, percussie, draailier en verschillende exotische blaasinstrumenten waaronder de Slowaakse fujara.
Hij schrijft zijn eigen songteksten (en gedichten) uitsluitend in het Nederlands.

 • LAROUX: Nederlandstalig theaterconcert met muziek en verhalen

  Met veel humor verhaalt Laroux over de echtheid van de liefde, de troost van de troubadour, het maatschappelijk nut van het anders zijn en de zin van een kassabonnetje.

  Laroux is een vijfmansgroep rondom Lenny Laroux.
  Lenny Laroux speelt accordeon, trekzak, drums, percussie, draailier en verschillende exotische blaasinstrumenten, waaronder de Slowaakse fujara. Hij schrijft zijn eigen songteksten (en gedichten) uitsluitend in het Nederlands.

  Laroux beziet en bezingt het leven. Hij brengt kleine verhalen van onderweg en kantelt wereldmuziek uit alle windstreken.
  De klankkleur van de muziek in deze voorstelling ligt in de Balkan, in Ierland, het Vlaanderenland, maar ook diep in de Missisippi delta.
  Gemengd met vleugjes Americana en African high-life music, heeft de voorstelling een pallet van eigen nummers en vertellingen, gelardeerd met bewerkingen en teksten van onder andere Brecht, Tom Waits en de belgische troubadour Wannes van de Velde.
  De groep bereikte in april de finale van het 8ste Kleinkunst festival en stond in zijn eerste concertreeks al vele malen in een uitverkochte zaal.

  Laroux wordt de avond bijgestaan door ‘De Meute’ een vrolijk en bont gezelschap muzikanten :
  Erik van Es, Peter de Frankrijker, Ad van Emmerik, Baaf Stavenuiter.

  Een avond Laroux is een avond die je niet meer zal vergeten.
  Wees welkom op een bijzondere avond!

  Laroux stond twee jaar terug ook op ons podium.
  Daarvan een korte opname met tussendoor eigen foto’s en foto’s van Bert Young, Henk Hennuin en Rob Verwij: 


  Recensies:

  ♦♦♦♦ Folkforum:
  Laroux is een begenadigd verteller en tekstschrijver en de afwisseling in het repertoire van de zanger getuigd van een open mind.

  ♦♦♦♦ Musicmaker:
  De zagende trekzakken en de vele kleuren in de muziek zetten je aan tot luisteren.
  Hij is ongekunsteld. Met teksten die vaak een aanklacht zijn tegen onechtheid.

  ♦♦♦♦♦ New folk sounds:
  Lenny Laroux bezit de gave om een nummer geheel naar zich toe te trekken en ritmische en melodieuze wendingen te bedenken die organisch klinken.
  Zijn nummers blijven in je hoofd spelen.


ZATERDAG 30 MAART

ERWIN DE VRIES

 

Foto: Ronald Pras

Erwin de Vries staat opnieuw op ons podium met zijn rauwe, pure en eerlijke liedjes. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

 • Met meer dan 25 jaar ervaring op de planken brengt deze Groningstalige zanger een avondvullend soloprogramma ten gehore in De Verrekieker. Met acht albums op zijn naam zijn er vele prachtige nummers om uit te kiezen.
  Voor het album De Noodzoak won Erwin de Vries in 2017 de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs.

  De Polder, Doe, Maffiosa (Blief mit dien poten van mien Poedie!), Widde Hoeske Leutje Ulsda, Leef ’t leven en Kapsalon Anita zijn een greep uit de vele songs van Erwin de Vries. Liedjes die zich kenmerken als direct, persoonlijk, rauw, puur, recht uit het hart en dicht bij de mensen.

  Kom een avond genieten van de Groninger cultuur vertolkt door deze eigenzinnige zanger!

   


ZATERDAG 16 MAART

JAN HENK DE GROOT

 

Foto: Reyer Boxem

Try-out ‘De Wolf is Trug’
In dit soloprogramma heeft Jan Henk de Groot de Troebadoersroedel tijdelijk verlaten.
Als een eenzame wolf sluipt hij langs de theaters van Stad en Ommelaand met vragen als: waar zijn de sprookjes gebleven?
Wat heb je echt nodig in het leven om gelukkig te zijn? Liefde, succes, geld, gitaren,… Likes of juist ongeluk? En waar hoor je eigenlijk thuis?

 • De wolf is trug

  In zijn tweede soloprogramma ‘De Wolf is Trug’ heeft Jan Henk de Groot de Troebadoersroedel tijdelijk verlaten.
  Als een eenzame wolf sluipt hij langs de theaters van Stad en Ommelaand met vragen als: waar zijn de sprookjes gebleven?
  Wat heb je echt nodig in het leven om gelukkig te zijn? Liefde, succes, geld, gitaren,… Likes of juist ongeluk? En waar hoor je eigenlijk thuis?
  Jan Henk de Groot op zijn best met sterke verhalen en rake liedjes. En dat alles in zijn natuurlijke habitat, het theater!

  Jan Henk werd bekend door liedjes als ‘Kielsterachterweg’, ‘Mamme van Michel’ en ‘Vuurtje kieken’.

  Hij won in 2013 de DvhN streektaalprijs voor het album ‘Weerom’.
  DvhN over zijn vorige programma ‘Tachtig Tammo’: “Baldadig, grappig en ontroerend”.
  In 2014 won hij de RTVNoord muziekprijs De Grunny
  Als lid van de Troebadoers had hij hits met ‘Riekdom’ en ‘Noar hoes’ en toerde hij 4 seizoenen langs de theaters.

 
ZATERDAG 9 MAART
TWIJ KÖRTEN TWIJ LANGEN

 

Foto: Bart Kruizinga

Twij Körten Twij Langen (2K2L) met hun nieuwe programma ‘Dichter Bie Gevuilens’.
Alles in het leven heeft te maken met gevoel of gevoelens. 2K2L neemt u op een leuke en soms poëtische wijze mee naar dat gevoel. Netuurlek in t Grunnegs.

 • Zaterdag 9 maart speelt Twij Körten Twij Langen (2K2L) hun nieuwe programma ‘Dichter Bie Gevuilens’ in De Verrekieker.
  Alles in het leven heeft te maken met gevoel of gevoelens. In Dichter Bie Gevuilens neemt 2K2L u op een leuke en soms poëtische wijze mee naar dat gevoel. Een wereld die soms op lichtvoetige, soms op serieuze wijze wordt belicht, netuurlek in t Grunnegs.

  De band bestaat uit Eltje Doddema, Harm Tabak en de broers Bart & Evert Kruizinga.
  Eltje Doddema zit al decennia in de muziek. Hij heeft meerdere CD’s uitgebracht en met zijn hit  ‘Melles’ won Eltje de publieksprijs in de NCRV-verkiezing ‘Mooiste Dialect Evergreen 2014’.
  Harm Tabak zit ook al een tijdje in de muziek en heeft meerdere bands waarmee hij op pad is.
  De broers Bart & Evert Kruizinga treden samen ook op als K2 (twije) en zingen dan luisterliedjes in het Grunnegs. Hier en daar een cover, veel eigen composities en deels akoestisch.

  Twij Körten Twij Langen neemt u in een twee uur durend programma met luisterliedjes, korte verhaaltjes en anekdotes mee naar het leven van alledag. Gecombineerd met sterke teksten in ‘t Grunnegs zorgen ze voor een sfeervolle avond.

 
ZATERDAG 2 MAART
VAN PIEKEREN

 

Foto: Willy Wilpstra

Al drie keer eerder stond Van Piekeren in De Verrekieker en zaterdag 2 maart staat dit Nederlandstalig (theater-)duo uit Utrecht opnieuw op ons podium.

 • Al drie keer eerder stond Van Piekeren in De Verrekieker en zaterdag 2 maart staat dit Nederlandstalig (theater-)duo uit Utrecht opnieuw op ons podium.

  Verhalenverteller en zanger Jan van Piekeren is de schaamte voorbij en jaagt alweer ruim een kwart eeuw achter zijn muzikale droom aan. Met zijn rauwe, doorleefde stem, neemt hij je mee in zijn wereld. Onderkoelde humor, heel veel gevarieerde muziek en bovenal: Nederlandstalige teksten die ergens over gaan. Hij wordt begeleid door gitarist Johan Fransen, een muzikaal en creatief huwelijk, verslaafd aan het vermaken van het publiek.

  Een gepassioneerd muziekliefhebber schreef over een optreden: “Het is een bijzondere avond. Jan van Piekeren introduceert zijn nummers graag met een verhaal. De ene keer kritisch op de hedendaagse maatschappij en soms heel persoonlijk. Zo persoonlijk zelfs dat een ieder tijdens het nummer wat er op volgt met kippenvel zit te luisteren.”

   

  Jan van Piekeren is regelmatig te zien als stamgast bij het RTV Utrecht programma U-Vandaag waar hij mag aanschuiven als linkse hobby. en samen met Johan zijn minuutje kan oefenen voor DWDD.Hij demonstreert alleen voor en nooit tegen.
  Nu demonstreert hij voor versterkte muziek op straat in Utrecht. Leve de revolutie.

  Voorlopige hoogtepunten: Parade en Uitmarkt, Interview met live-optreden in VARA’s Spijkers met Koppen, VPRO TV, Cult-TV Amsterdam. Stamgast RTV Utrecht U Vandaag.

 

ZATERDAG 1 DECEMBER

ALEX VISSERING

 

Er komt een mengelmoes aan onderwerpen voorbij, over het leven, de liefde en zijn passie voor het Groninger land.
Liedjes uit het heden, verleden en de toekomst: Grunnen zoals Grunnen is, niks meer en niks minder.

 
 
ZATERDAG 24 NOVEMBER
ERNST DE CORTE
Foto: ©Ernst de Corte

In ‘Lied van mijn vader’ zingt Ernst de Corte liedjes van zijn vader Jules de Corte en vertelt over zijn persoonlijke herinneringen aan deze bijzondere man vol tegenstrijdigheden. 
Samen met pianist Guus Westdorp tourt Ernst de Corte langs de Nederlandse theaters en zorgt hij ervoor dat het lied van zijn vader niet vergeten wordt.

 • In ‘Lied van mijn vader’ zingt Ernst de Corte liedjes van zijn vader Jules de Corte en vertelt over zijn persoonlijke herinneringen aan deze bijzondere man vol tegenstrijdigheden. 

  Jules de Corte is bekend van liedjes als ‘Ik zou wel eens willen weten’ en ‘Hallo Koning Onbenul’. Hij was een virtuoos pianist, woordkunstenaar, meester van het luisterlied, zanger met een kritische blik op de maatschappij. Een man die zich ontwikkelde van diep religieus in zijn jonge jaren, naar overtuigd atheïst op latere leeftijd.

  Ernst de Corte kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Als gitarist heeft hij zich breed ontwikkeld. Zijn roots liggen in de klassieke muziek, maar zijn liefde voor balkanmuziek en het lichte genre neemt al snel een grote plek in in zijn carrière. De enorme nalatenschap van zijn vader Jules, de eindeloze hoeveelheid liedjes, brengen bij Ernst niet alleen herinneringen naar boven. Hij leert er zijn vader en zichzelf steeds beter door kennen. Zijn zangstem lijkt wonderbaarlijk veel op die van zijn illustere vader…

  Samen met pianist Guus Westdorp tourt Ernst de Corte langs de Nederlandse theaters en zorgt hij ervoor dat het lied van zijn vader niet vergeten wordt. Guus Westdorp, pianist en componist deelt met Ernst de passie voor het Nederlandse Lied. Hij werkte met o.a. Toon Hermans en Liesbeth List. Drie seizoenen lang bracht hij met ‘Ramses – De Liederen’ zijn ode aan het werk van Ramses Shaffy.

  Jules de Corte wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema’s die ons nu, ruim 20 jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij. ‘Het leven is bezig onleefbaar te worden’ schreef hij in één van zijn gedichten. Toch was Jules allesbehalve een sombere man. Hij had juist veel humor en zag altijd een vonkje licht in de harten van de mensen.

 
 
ZATERDAG 17 NOVEMBER
MADELIJNE KOOL
Foto: Mart Boudestein

De HaHaHandleiding Kerst 2018!
Een unieke, nieuwerwets gezellige kerstshow.
Een avond vol verrassingen, muziek, boordevol humor en nutteloze tips. Engelen, kerstmannen, ezels en de os,
alles komt voorbij.
Inclusief wereldvrede!

 • De herfst heeft meer weg van de lente, maar over zes weken is het echt al zover: Kerst!
  De één is er dol op, de ander heeft een kerstkransfobie, maar we kunnen er niet omheen. Zeg nou eerlijk, een stressvrije kerst… zou dat niet heerlijk zijn?!
  Madelijne Kool zorgt ervoor dat je dit jaar met een vette glimlach de feestdagen door komt. Wat doen we met de schoonfamilie? Gaan we gourmetten of kalkoenen? Wel of geen piek? Hoe vertel je een kerstverhaal zonder dat je zelf in slaap valt?? Hoe klinkt ‘O Dennenboom’ met een volle zaal? Alle clichés en krakend frisse kersttradities komen voorbij in deze muzikale cabaretvoorstelling met als special guest: Het konijn van Youp.

  Wie is Madelijne Kool? Ze was reclamemaker, had een eigen reclamebureau en was cabaretier/liedjesmaker ‘on the side’. In 2013 stond ze in de finale van het Utrechts cabaretfestival. In 2014 besloot ze haar hart te volgen, de knoop door te hakken en de boel om te keren. Sindsdien is ze vooral cabaretier, liedjesmaker en schrijver.

  De HahaHandleiding Kerst is DE Kerst MUTS SEE Show van 2018… met 100% kerstgarantie!

  De HaHaHandleiding Kerst 2018! Een avond vol verrassingen, muziek, boordevol humor en nutteloze tips. Engelen, kerstmannen, ezels en de os, alles komt voorbij. Inclusief wereldvrede!

 
 
ZATERDAG 27 OKTOBER
B.J. HEGEN BLUES BAND
Foto: BJ Hegen Bluesband

B.J. Hegen is één van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. Dat wordt weer ouderwets genieten!

 • De Drentse B.J. Hegen (Assen 1942) is een van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. B.J. Hegen bluesgitarist, zanger, schilder en cartoonist kent over een periode van meer dan 50 jaar een wisselende muzikale carrière. B.J. Hegen’s muzikale reis dateert van de jaren 60.

  Beinvloed door de toen geldende muzikale normen gaf hij zich in eerste instantie over aan de popmuziek. Ondertussen kwam hij ook in aanraking met de blues en daarin werd hij bijzonder aangetrokken door de vertolkers van de Chicagostijl waaronder favoriete exponenten als Johnny Young en John Little John. B.J. bestudeerde de Chicagostijl en ging uiteindelijk terug tot de archetypische oervormen van de blues. Het waren deze invloeden die hem deden besluiten om in de jaren zeventig definitief over te stappen naar een te formeren bluesband onder zijn eigen naam. Zijn band begeleide Amerikaanse artiesten als Eddy Burns en Eddie C. Campbell tijdens tournees door Europa.

  In de jaren 80 verzorgde hij met zijn Band de support act voor B.B. King in Den Haag. Hegen is een uitstekend gedocumenteerd kenner van de blues, en Chicago Blues in het bijzonder waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie brengt. In Jan Warntjes (Drieborg, 1942) heeft hij sinds jaar en dag zijn vaste pianist gevonden. Warntjes leerde in de jaren 60 de grondbeginselen van de ragtime in New Orléans. In ruil voor drank bracht Sweet Emma Barret hem de akkoordenschema’s en het syncopisch spelen bij wat later uitgroeide tot het ragtime solowerk. De volgende fase was de Dixielandstijl. Jan speelde in verschillende Dixielandbands, maar de liefde voor het solowerk bleef hem boeien. Pas in 1976 kwam de Blues weer naar voren en later de Boogie Woogie, zijn herinneringen van de ontmoetingen met Bluespianisten uit de States komen bij hem dan ook steeds weer boven. In 1977 werd de tweede prijs gewonnen op het Nationaal Blues en Woogie festival te Bergen (Noord-Holland) en werd hij dan ook een geziene gast bij Bluesfestivals en in Jazzcafés. De non-commercie heeft steeds een positieve invloed gehad op zijn spel, zodat zeer authentiek werk naar voren komt. Samen vormen deze mannen een authentiek Blues duo, dat regelmatig wordt uitgebreid met een ritmesectie die bestaat uit bassist Frans Többen en slagwerker Hank van der Veen.

  Nog niet zo lang geleden bracht de band hun studio cd All-round Men uit, die nu wordt opgevolgd door een in eigenbeheer uitgebrachte live registratie. De vier nummers op deze schijf, die live werden opgenomen tijdens een optreden in cultuurpodium Vanslag in Borger, Drenthe, is een fraaie aanvulling op de cd All-round Men. Warntjes trapt af met een piano intro op de kalme shuffle Lightnin’ Struck Poorhouse en vult verder met kamerbrede akkoorden, waarmee Hegen met zijn herkenbare zangstem prima uit de voeten kan. Ook Steady Rollin’ Man wordt in een medium tempo shuffle strak neergezet en smaakvol door Hegen van doeltreffend gitaarwerk voorzien. Het tempo gaat flink omhoog in My Heart’s Cryin’, waarin BJ Hegen met zijn puntige gitaar riffs de zaak behoorlijk op scherp zet. Rooster Blues, een signature song van Hegen die vol breaks zit, swingt heerlijk de speakers uit. Afwisselend wordt er, op het vakkundig fundament van een walking bass van Frans Többen en het uiterst swingende drumwerk van Hank van der Veen, driftig door Hegen en Warntjes op respectievelijk harmonica en piano gesoleerd. Authentieke blues van Drentse bodem, die je tegenwoordig maar weinig meer hoort.

 
 
ZATERDAG 20 OKTOBER
STEERNVANGER

Na het winnen van het Grunneger Laidjes Festival 2017 schreven Dion Bouwes en Dennis Krottje in sneltreinvaart nieuwe nummers. Samen met Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum) zijn ze: STEERNVANGER

 • Het vijftal Steernvanger treedt op met Groningse Indiefolk. Met poëtische taal maakt de band nummers die afdwalen in je gedachten, variërend van gevoelig en duister naar aanstekelijk en optimistisch.

  Na het winnen van het Grunneger Laidjes Festival 2017 schreven Dion Bouwes en Dennis Krottje in sneltreinvaart nieuwe nummers. In het noorden en oosten van ons land zijn Duuster en De Moat Is Vol met grote regelmaat te horen.

   

  Het voorjaarsnummer Wereld In Mien Kop is de nieuwe single. Een nummer met de potentie hoog in de regionale hitlijsten te komen.

  Om het geluid compleet te maken en een gevarieerder repertoire neer te zetten verzamelden ze een band om zich heen. En daar hoort een naam bij!
  Samen met Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum) zijn ze:
  STEERNVANGER

 
ZATERDAG 13 OKTOBER
LENNY KUHR

 

Foto: Eddie Mol

‘De duizenden dingen vergaan
Maar het lied zal alle harten doordringen
Ja altijd en eeuwig dus laten we zingen
Iets mooiers is er niet.’
Je bent welkom.
Lenny Kuhr

 • Op 29 maart 2019 zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Lenny Kuhr in Madrid het Eurovisie Songfestival won. De start van een carrière die nog steeds voortduurt.

  Het lied gaat door’.

  In dit concert sta ik stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor.

  De mens en de zanger vergaan maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het is namelijk de ziel van de mens en zonder ziel is er geen leven dus ook geen muziek.

  Het besef dat alle dingen komen en gaan binnen het tijdloze gegeven dat wij zijn, stemt tot weemoed en tot vreugde en tot alle muziek die in dit programma te horen zal zijn. Met Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar laten wij de snaren en stemmen klinken, omdat ze klinken willen om de snaar in jou te vinden.

  ‘De duizenden dingen vergaan

  Maar het lied zal alle harten doordringen

  Ja altijd en eeuwig dus laten we zingen

  Iets mooiers is er niet.’ 

  Je bent welkom

   Lenny Kuhr

 
ZATERDAG 6  OKTOBER
CT HEIDA met Band
Foto: Judith van der Meulen

De stem en pianospel van CT Heida zijn karakteristiek voor haar meerstemmige groovy liedjes. Zij weet te verrassen met een stem die voor vrijwel ieder genre geschikt is.

 •  

  Korte biografie:
  CT’s carrière begon dààr waar andere muzikanten van dromen, toeren door de States. Als beginnende muzikante werd ze door de Amerikaanse band IPSO FACTO gevraagd om bij hen te komen spelen. Met een koffer in haar hand verhuisde CT naar Minneapolis en toerde ruim een jaar lang door de Midwest.

  Haar stem en pianospel zijn karakteristiek voor haar prachtige meerstemmige groovy liedjes. Naast de uit States meegenomen soul en gospel invloeden, bevatten haar liedjes ook invloeden van blues, jazz, pop, rock en country.  In december 2016 verscheen haar debuutalbum Little Woman. “Een prachtplaat in een stijlvol vormgegeven hoesje”. ( Folkforum, Assie Aukes ) 
  “De Groningse zangeres CT Heida weet te verrassen met een stem die voor vrijwel ieder genre geschikt is. Blues , jazz, soul, pop, gospel, country, you name it!” (recensie gezien-gehoord.nl

  Heida – Do You Think Of Me (Official Video):

  Lange biografie:
  CT groeide in een muzikale familie in een Fries dorpje. Muziek maken was belangrijk in het gezin. Iedereen speelde piano en haar vader haalde uit elk instrument muziek. CT en haar oudste zus speelden beiden gitaar en zongen dan tweestemmig.

  “Ik wilde zingen als Aretha Franklin, liedjes schrijven als Carole King en dan het liefst met Jimi Hendrix op gitaar. In mijn allereerste band was ik achtergrondzangeres. Daar legde ik mijn basis voor kleur en harmonieën.”

  Ze verhuisde naar Groningen en speelde vier jaar in verschillende bands. In Leeuwarden volgt ze een zangopleiding op het Conservatorium in Leeuwarden.

  In Tokio, waar ze met haar toenmalige band speelde, ontmoette ze de Amerikaanse band Ipso Facto, die net een contract getekend had bij Epic records. Met twee koffers in haar hand verhuisde ze naar de ‘Prince stad’ Minneapolis en toerde een jaar lang met Ipso Facto door de States. Met name door het werken met een Amerikaanse band en het avond aan avond optreden door de Mid-West, heeft CT een hoeveelheid ervaring opgedaan, die in Nederland niet verkrijgbaar is.

  “Ik leerde in Minneapolis wat groove is en waar het in muziek voor mij over gaat”.

  CT nam de soul en de gospel mee naar huis en begon samen met haar man, gitarist Klaas Boon, in hun eigen studio liedjes te schrijven. Ze richtten de band ‘Homebase’ op. Na de dood van Klaas wordt het liedjesschrijven weer een nieuwe zoektocht. De invloeden van Klaas zijn kenmerkende gitaar spel verdwijnen en CT ontwikkelt haar eigen stijl.

  “De soul en de gospel invloeden zijn niet weg te denken in mijn muziek. Het is niet de religie, die mij beroert in de gospel, maar de overtuiging en de passie waarmee er gezongen wordt, het je emotioneel durven geven.”

  “Muziek is voor mij ritme en kleur. Samen met mijn verhaal verpak ik dat tot mijn liedjes. In mijn liedjes leg ik mijn gevoel bloot, het zijn mijn verhalen, mijn gevoelens, maar wel zo geschreven, dat iedereen er zijn verhaal van kan maken. Mijn inspiratiebron is alles wat ik meemaak en om me heen zie, lees, en hoor. Ik bedenk geen onderwerpen van tevoren. Wat me op het moment bezig houdt, daar zing ik over.”

  Ondertussen speelde CT in verschillende bands, zoals Superfly en B-Slick en Dr.Remko’s HoodooVoodoo Experience, een 10-koppige New Orleans funk/soul band.

  Ze speelde in een Flower Power theater tour en was indertijd gastzangeres bij Jammah Tammah. Ze trad op in binnen- en buitenland oa. Amerika, Oman, Syrië, Brunei.

  Op dit moment is CT vast lid van het muzikanten collectief: Electric Fiesta,
  een funk/soul/rock collectief uit de stad Groningen.

  Solo album

  In december 2016 heeft CT een solo CD uitgebracht, Little Woman. Hier heeft zij drie jaar aan gewerkt, in The DunnDevilstudios van Bas Mulder in Groningen. 19 muzikanten spelen hierop mee.

  Bas Mulder- keys, Christof Bauwens- guitars, HJ Vermeulen- guitars/bass, Ruud Vleij-bass, Bart Dalenoord-percussion, Marcel Wolthof-drums, Dim Junius,-drums Johan Viswat-bass, Wyno Bruinsma,-guitars, Remko Wind-keys, Arno Bakker-sousafoon, Hans Sulman-saxophone, Tollak Ollestad-harmonica, backing vocals: Liesbeth Tieland, Mervyn Gerds, Adelbert van der Meer, Harry Niehof, Inki de Jonge, Gabriel ter Heegde.

  De release party/concert was in Dot. www.dotgroningen.nl

  CT presenteerde de CD met een 10 koppige basis band en met 7 gastmuzikanten.

 
ZATERDAG 29 SEPTEMBER
ERWIN DE VRIES
MET
TOETSENIST BRUNO BRANDS
Foto-Ronald Pras

De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk.

 •  

  Zaterdag 29 september staat Erwin de Vries, samen met toetsenist Bruno Brands, met een avondvullend programma op het podium in De Verrekieker.

  Erwin de Vries is op en top Groninger en treedt inmiddels al meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Inmiddels heeft hij 8 albums op zijn naam staan en met het laatste album, De Noodzoak, won Erwin de Vries vorig jaar de streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.

  De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

 
ZATERDAG 22 SEPTEMBER
KLAAS SPEKKEN

 

 

foto: Peter Blokzijl

Prachtige Groninger liedjes die in ieder nummer een duidelijke sfeer oproepen.
Maar ook liedjes van andere artiesten [Frank Sinatra, Venice en Freddie Aguilar, maar ook An Kuipers] die zijn voorzien van Groninger teksten staan op zijn omvangrijk repertoire.

 • Zaterdag 22 september staat Klaas Spekken op het podium van Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker.

  Zijn muziek spreekt vele mensen, van jong tot oud, aan. Na zijn theatershows en de vele optredens krijgt hij vele lovende reacties. En blijkt men vaak verrast te zijn door zijn mooie stem en de aansprekende teksten.

  De teksten van de meeste van zijn liedjes zijn geschreven door Dina Bellinga, een jeugdvriendin die hij al vanaf zijn derde levensjaar kent. Prachtige Groninger liedjes die in ieder nummer een duidelijke sfeer oproepen.

  Maar ook liedjes van andere artiesten [Frank Sinatra, Venice en Freddie Aguilar, maar ook An Kuipers] die zijn voorzien van Groninger teksten staan op zijn omvangrijk repertoire.

 
ZATERDAG 15 SEPTEMBER
DAITHI RUA

 

Daithi Rua (Iers voor ‘Rode David’) is de artiesten naam van Ierse singer songwriter David Donegan. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen. 

 • Zaterdag 15 september staat de Ierse singer songwriter Daithi Rua met mooie liedjes en fijne verhalen op het podium van Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker.

   

  Daithi Rua – Iers voor ‘Rode David’ – is de artiesten naam van David Donegan. Daithi kreeg het muziek maken met de paplepel ingegoten. Al op vrij jonge leeftijd speelde hij in de local folkband van zijn ouders. Na zijn schooltijd vormde hij de Celtic Rock band ‘Sans Souci’, waarmee hij op Europese Festivals speelde en zelfs op tour ging in het Midden Oosten, samen met Davey Arthur van Furey’s Fame. Hij won diverse talentenjachten en muziekcompetities. Eind jaren 90 lonkte het vaste land en verruilde Daithi Ierland voor het vaste land van Europa. Als thuisbasis koos hij Gent in België. Dat bleek een prima voedingsbodem voor zijn creativiteit. Inmiddels heeft hij vele mooie samenwerkingsverbanden op zijn naam staan, zoals met Eva de Roovere, Aidan Burke, Urban Trad en Kadril. Zijn teksten, stevige stem en fijne gitaarbegeleiding maken van hem ook een gewilde solo-artiest.

  Dit jaar viert hij dat hij al weer 25 jaar in ‘the business’ is. Daithi schrijft nummers die recht uit het hart komen, soms met een lichte politieke lading en altijd over wat hem op dat moment fascineert. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen.

 
ZATERDAG 8 SEPTEMBER
NELE MENNES 

 

Foto: Rick Arnold

NELE MENNES zingt in NAAKT haar Vlaamstalige liederen. Zij neemt u mee in nummers over zoenen en zorgen, vriendschap en liefde, en die typisch
ongeschreven regel dat we – kost wat kost – onszelf hoog moeten houden.

 • Korte compilatie van het soloprogramma ‘Naakt’ van Nele Mennes, 8 sept in De Verrekieker

  In Naakt geeft theatermaakster en zangeres Nele Mennes zich zaterdagavond 8 september bloot in De Verrekieker.
  Figuurlijk dan.
  Ze toont haar innerlijke leven in een ontwapenend klein soloprogramma vol prachtige, intieme liederen waarin je wordt meegezogen, bij wegdroomt én waardoor je wordt verrast. Nummers over zoenen en zorgen, vriendschap en liefde, en die typisch ongeschreven regel dat we – kost wat kost – onszelf hoog moeten houden.
  Met haar eigen Vlaamse creaties schept ze een sfeer waarin het prettig toeven is.
  Laag voor laag krabt Nele met een glasheldere interpretatie en een doortastende performance haar én onze ziel bloot.
  Een intiem en pakkend luisterprogramma.
  Met Naakt won Mennes in 2013 de 1e prijs op het Utrechts Kleinkunst Festival.

  Publieksreacties op dit solo-optreden:
  ‘Een programma wat onder je huid kruipt.’
  ‘Een mooie, breekbare, sterke zangeres/performer.’
  ‘Kippenvel!’‘Een hele goede zangeres, met een mooie mimiek. Sterk!’
  ‘Je voorstelling was heel bijzonder en warm. Met je mooie stem riep je een rollercoaster aan emoties op!’

    

  BIOGRAFIE

  Nele Mennes (Antwerpen, 1982) is een eigenzinnige, sensitieve en initiatiefrijke geest die schoonheid en kunde in de juiste dosis combineert.

  Deze muzikante, zangeres, theatermaker, regisseur, arrangeur en tekst-en liedschrijfster denkt graagbuiten de kaders; werkt intuïtief en fysiek; en met dat wat er ter tafel komt.

  Ze studeerde af met de muziektheatervoorstelling Madelief waarin ze al haar capaciteiten inzette. Ze ging voorstellingen maken, kreeg met haar groep de meisjes Loos zes jaar lang publiek ontroerd en ontving voor haar liedjes uit haar show Naakt de eerste prijs op het Utrechtse Kleinkunst Festival. Ze assisteerde MT Hollands Diep/Silbersee bij regisseren, daagt bij House across Bounderies jongeren uit om te spelen en verleidt zichzelf – straks haar publiek – naar nieuwe muzikale werelden in Kompas, haar muziekshow in wording.

  Met die ervaring kan Nele Mennes zich met recht Veelzijdig Podiumkunstenaar noemen: een maker, muzikante en performer die zichzelf op de planken weet te uiten, en in het regisseren (door haarmakers-achtergrond te koppelen aan haar ervaring als speler) anderen helpt zich beter te uiten.

  Beluister hieronder het hele interview van Podium 107.1 met Nele, inclusief de live-nummers.
  Aan het begin van het item stelt Nele zichzelf voor en wordt er in het interview een beeld geschetst van haar jeugd in Antwerpen. Het grootste gedeelte van het interview staat in het teken van haar theaterprogramma ‘Naakt’, waarmee ze al een aantal jaar door het land tourt. In hoeverre is het programma in de loop van de jaren veranderd? Geeft Nele zichzelf ook bloot in de voorstelling, waarin intimiteit en ‘jezelf blootgeven’ centraal staan? Aan het einde komen er een aantal toekomstplannen ter sprake, zoals een bijzonder optreden in Basel (Zwitserland) en de lancering van een nieuwe muziekshow (Kompas).ZATERDAG 1 SEPTEMBER

GAELD’R

 

Foto: Johan Veenstra


Het trio, Gjalt de Jong, Gerrit Gerlofsma en Douwe Dijkstra, staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek.

 • GAELD’R – Een avondvullend programma met muziek en vertellingen.

  Terugblik naar 1 september: een compilatie van het optreden van Gaeld’r in De Verrekieker

  Het trio staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek.
  De band is ontstaan rond muzikant/zanger Gjalt de Jong, tevens verhalenverteller, toneelspeler en skûtsjeverslaggever. 
  Naast Gjalt met trekharmonica staan Douwe Dijkstra met contrabas en Gerrit Gerlofsma met zang, gitaar en mandoline op het podium.


ZATERDAG 9 JUNI

MOOIWEER de band

 

MOOIWEER: vier mannen die luisterliedjes spelen: Weemoedige bespiegelingen, breekbare miniatuurtjes en mild-humoristische verhandelingen

 • MOOIWEER op het podium in De Verrekieker!
  Een akoestische formatie die Nederlandstalige luisterliedjes uit eigen keuken ten gehore brengt. Weemoedige bespiegelingen, breekbare miniatuurtjes en mild-humoristische verhandelingen worden afgewisseld met vlotte deuntjes, glimlachopwekkende statements en taalgevoelige versjes. De bijzondere en toegankelijke teksten worden geraffineerd gedragen door de gemakkelijk in het gehoor liggende muziek. Het geheel wordt geserveerd met gitaar, contrabas en drums en waar nodig op smaak gebracht met mandoline, banjo, dobro, pedalsteel, mondharmonica en meerstemmigheid. Voor iedereen die kan genieten van teksten die ergens over gaan, muziek die je vanaf de eerste maten meevoert en originele luisterliedjes die je verrassen.

  MOOIWEER Promo:

  MOOIWEER: vier mannen die luisterliedjes spelen. Janjaap de Vries op gitaar en mandoline, Wim Katerberg op drums, Tim Lopes Cardozo op gitaar, banjo en pedalsteel en Jan Mellema op contrabas.

  Het liefst spelen ze in kleine settings – kleine theaters, cultuurpodia, huiskamers – want akoestisch komen ze goed tot hun recht. De melodieuze zang van Janjaap, de ondersteunende tweede en derde stem van Wim, Tim en Jan. Een intieme sfeer, daar houden ze van. Liedjes om echt naar te luisteren.

  Ze spelen rustige en ingetogen nummers, omdat ze ook de teksten goed tot hun recht willen laten komen. Teksten van Frank Schaafsma: beschouwend, herkenbaar, mild-humo​ristisch, door Janjaap op gemakkelijk in het gehoor liggende muziek gezet, die de toehoorder al vanaf de eerste maten moeiteloos meeneemt.
  Compilatie van eerder optreden in De Verrekieker:

  Vaak hebben de liedjes van MOOIWEER een melancholieke ondertoon en gaan ze over het menselijk onvermogen, op het gebied van de liefde, het najagen van geluk, het benutten van kansen. Maar daarnaast getuigt een groot deel van het repertoire van een verfijnde zelfspot, een mensvriendelijke kijk op het leven, en een groot gevoel voor taal. Mooiweer bestrijkt het brede gebied tussen melancholie en spitsvondige vrolijkheid.

  MOOIWEER: voor iedereen die kan genieten van teksten die ‘ergens over gaan’, van muziek die immer gemakkelijk binnenkomt, van originele en verrassende luisterliedjes.


ZATERDAG 2 JUNI

TIP JAR

 

Foto: Wil Crooymans

Tip Jar speelt americana/folk met invloeden uit pop, jazz, blues en gospel. Pure muziek, sterke melodieën, je wordt er heel happy van!

 • Tip Jar, de band van Bart de Win en Arianne Knegt, timmert alweer een aantal jaren aan de weg met hun ‘Songs about love and life’ in het folk-, pop- en americanagenre, met invloeden uit pop en jazz. De stemmen van Bart en Arianne kleuren fraai bij elkaar en beiden zijn overduidelijk geïnspireerd door het fameuze duo Gram Parsons/Emmylou Harris.


  Bart de Win draait al heel wat jaren mee in de muziekwereld, was vijftien jaar lang ‘Vaste Man’ bij Gerard van Maasakkers, toert met internationale artiesten als Iain Matthews, Walt Wilkins en Birds of Chicago, speelde met mensen als Greg Trooper en Kevin Welch. Hij bracht daarnaast onder eigen naam drie albums met rootsmuziek uit, maar concentreert zich de laatste jaren vooral op Tip Jar.
  Arianne Knegt debuteerde als leadzangeres bij country- en rockabillygroep ‘Mary-lou & The Good Old Boys’ en maakte deel uit van Bart’s band ‘The Simple Life’.

  Bart en Arianne nemen het publiek aan de hand van hun originele liedjes en de nodige anekdotes mee over de plattelandswegen door het zuiden van de Verenigde Staten. Hun zojuist verschenen derde album Gemstone Road werd opgenomen in Austin, Texas en geproduceerd door Walt Wilkins.

  Uit de pers: Hoogstaande americana uit Nederland. Pure schoonheid. Gesmeed met een ongebreidelde liefde voor muziek lukte het Bart de Win en Arianne Knegt opnieuw een voortreffelijke plaat te maken (OOR).

  Een korte compilatie van het optreden van Tip Jar (samen met Harry Hendriks) op 26 aug.’17:

ZATERDAG 19 MEI
VAN PIEKEREN
Foto: Willy Wilpstra

Theater-band met een gevarieerd en eigen repertoire, onderkoelde humor en Nederlandstalige teksten die ergens over gaan.

 • VAN PIEKEREN: poëtische, soms hilarische nederpop.

  Jan van Piekeren (‘wereldberoemd in Utrecht’) loopt al even mee in de muziek scene. Met zijn rauwe, doorleefde stem, neemt hij je mee in zijn wereld. Hij wordt begeleid door gitarist Johan Fransen, al meer dan 16 jaar zijn muzikale wederhelft.
  De heren weten elkaar en het publiek tijdens hun optredens te vinden en Jan introduceert zijn nummers graag met een verhaal. De ene keer kritisch op de hedendaagse maatschappij en soms heel persoonlijk.

  ‘Heavy passie op beschaafd volume’ is wat Van Piekeren brengt door semi-akoestisch te spelen, zonder drummer of grote versterkers. Denk ‘Tom Waits meets Ramses Shaffy en JJ Cale’. Eigen werk, hier en daar afgewisseld met een bestaand nummer in een ander arrangement, altijd Nederlandstalig.

  Compilatie van het optreden van okt. ’17 in De Verrekieker:

  Hifi.nl RECENSIE: VAN PIEKEREN – “LIJF & RAUW” EP (CD):
  “Van Piekeren laat wederom horen dat zijn rokerige, doorleefde stemgeluid prima past bij de poëtische teksten die de vrijdenkende krasse knar uit zijn geest-verruimde glimmende hersenpan weet te toveren”

  Audio-creative: VAN PIEKEREN – PARELSESSIES:
  “Het is een bijzondere avond. Jan introduceert zijn nummers graag met een verhaal. De ene keer kritisch op de hedendaagse maatschappij en soms heel persoonlijk. Zo persoonlijk zelfs dat een ieder tijdens het nummer wat er op volgt met kippenvel zit te luisteren.”

  Voorlopige hoogtepunten: Parade en Uitmarkt, Interview met live-optreden in VARA’s Spijkers met Koppen, VPRO TV, Cult-TV Amsterdam. Stamgast RTV Utrecht U Vandaag.

ZATERDAG 12 MEI
ELRIEKE VAN GELDEREN

Haar unieke en uitgesproken stijl, waarbij zij eigen werk afwisselt met covers is sfeervol, gevoelig en beroerend, maar ook intens, uitbundig en rauw! Waarbij je het gevoel krijgt dat zij alleen voor jou zingt.

 • Wanneer singer-songwriter Elrieke gaat zingen, dan is het onmogelijk om niet in vervoering te geraken door haar muziek. Haar unieke en uitgesproken stijl, waarbij zij eigen werk afwisselt met covers is sfeervol, gevoelig en beroerend, maar ook intens, uitbundig en rauw! Waarbij je het gevoel krijgt dat zij alleen voor jou zingt.

  Elrieke is een veelzijdig artiest met haar Amerikaanse sound en Engelse Bite, want ook de blues schuwt zij niet. Zij laat een breed spectrum aan persoonlijke thema’s de revue passeren, zoals het worstelen met veranderingen, jezelf herontdekken en de liefde.

  Een compilatie van het eerdere optreden in De Verrekieker:

  Naast Nederland werd Elrieke de afgelopen jaren met open armen ontvangen in Engeland met als hoogtepunten The Great Britain R&B Festival en The Buxton Fringe. Tevens werkte zij samen met muzikanten als Linda Simpson (Magna Carta), Paul Burgess (10CC) en maakte zij diverse EP’s.

  Komt dat zien en horen!

  Recensies:
  “Wat een verschijning en wat een stem! Waarom hebben we niet eerder van haar gehoord?” (Frank van der Meijden, oud-manager o.a. BLØF en Doe Maar)
  “Haar stem heeft de rauwe rand van genade” en: “Elrieke verstaat de kunst van het doseren.” (Muziekwereld)
  “Een buitengemeen talent.” (Gitaar Plus)

 
ZATERDAG 21 APRIL
MIRJAM PATTIWAEL (ZUIDERVELD)
& PIETER NANURU

 

Mirjam Pattiwael zal haar eigen geschreven Engelstalige nummers spelen. Typerend is haar warme stem. Haar muzikale ondersteuning bestaat uit gitarist Pieter Nanuru. Als de zang zwijgt zingt de gitaar van Nanuru met een even warm geluid. Dit maakt het samenspel van Mirjam en Pieter geweldig om te horen én te zien!

 • Mirjam Pattiwael zal haar eigen geschreven Engelstalige nummers spelen. In 2011 kreeg Mirjam de allereerste Ab Sligter Award en sindsdien heeft Mirjam een repertoire aan eigen nummers en is ze al op vele podia te zien en te horen geweest.

  Een compilatie van het eerdere optreden in De Verrekieker:

  Typerend is haar warme stem, die zo contrasteert en troost biedt, bij haar liedjes die vaak gaan over afscheid en verlating.

  Haar muzikale ondersteuning bestaat uit gitarist Pieter Nanuru die elk liedje zijn eigen invulling meegeeft en zich nummer voor nummer weer laat inspireren door de combinatie van sfeer en liedje. Als de zang zwijgt zingt de gitaar van Nanuru met een even warm geluid. Dit maakt het samenspel van Mirjam en Pieter geweldig om te horen én te zien!

 
ZATERDAG 14 APRIL
PETER SCHAAP

 

‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Drie jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes en vorig jaar verscheen zijn CD ‘Zonder Meer’

 • ‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Met een toen al hippe baard en zijn gitaar toerde hij avond aan avond door heel Nederland en maakte 4 langspeelplaten met zelfgeschreven en -gecomponeerde Nederlandstalige liedjes. In 1976 ontving hij de ‘Zilveren Harp’ van de stichting Conamus.

  Sinds begin jaren 80 verschoof de activiteit van Peter Schaap in de richting van het schrijven van kinder- en jeugdboeken en Fantasyromans voor volwassenen. In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Budapest de Euro-Award voor zijn romandebuut: “De Schrijvenaar van Thyll.” Inmiddels zijn er, naast korte verhalen voor volwassenen en voor jeugd in diverse tijdschriften en bundels, ruim dertig Fantasyromans van zijn hand verschenen.

  Drie jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes. ‘Nadat er een plank uit een kast was gevallen, kwam er een schoenendoos tevoorschijn met oude geluidsbandjes.’ Het bleken opnames uit de jaren 60, nog voor de tijd dat hij zijn grote successen vierde. ‘Ik vond het leuk om dat terug te horen en tot mijn verrassing zat er best leuk spul tussen.’ Het materiaal van die banden is het startpunt voor zijn album ‘Zonder Meer’ dat begin vorig jaar uit kwam en bevat zestien nummers, meest Nederlandstalig, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar.

  RTV Noord, 23 januari 2017: Zanger Peter Schaap (‘Adem mijn adem’) maakt comeback: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/172574/Zanger-Peter-Schaap-Adem-mijn-adem-maakt-comeback

 
ZATERDAG 17 MAART
BERNARD EN TAMMO

 

Bernard Brogue & Tammo Tamminga zijn beide geboren in de provincie Groningen, wonen op de Veluwe en zingen over hun Groningse roots in al haar facetten.

 • In maart 2016 hebben Tammo Tamminga en Bernard Brogue ‘Laif o Laif’ een bijzondere CD uitgebracht. Een CD gezongen in de Groningse streektaal. Twee mannen geboren in de provincie Groningen, wonend op de Veluwe en zingend over hun Groningse roots in al haar facetten. Bernard en Tammo ontmoetten elkaar in 2014 in Apeldoorn. Ze zaten zelfs samen op dezelfde middelbare school in Stadskanaal, zonder het van elkaar te weten. Al snel ontstond het plan om een “spaigelploatje” in het Gronings op te nemen. Nu anderhalf jaar later ziet de CD “Laif o Laif” (liefje mijn liefje) het levenslicht.

  De CD staat vol met songs over verlies en verlangen, hoop en strijd tegen de aardbevingen die het gebied nog immer teisteren. 

  Tammo’s eerste CD (2004) was in de Groningse streektaal en heet “Dammeet”. Daarna volgden 3 albums in het Nederlands; Tammo werd tijdens zijn middelbare schooltijd, net als Bernard, gegrepen door singer-songwriters als Bob Dylan en Neil Young. Beiden namen de gitaar ter hand en begonnen liedjes te schrijven.

  In Groningen maakte Tammo onderdeel uit van diverse studentenbands en tijdens zijn verblijf in Cardiff bekwaamde hij zich in de meer traditionele singer songwriter stijl zoals die populair is in vele café in Wales

  Tammo’s eerste CD (2004) was in de Groningse streektaal en heet “Dammeet”. Daarna volgden 3 albums in het Nederlands; Andere Vrouw (2012), Engel (2015) een gezamenlijk project met sopraan Minke Zeillemaker en Week (2015).

  Tammo treedt regelmatig op, alleen of samen met andere singer songwriters op kleine festivals, songwritercafé’s en huiskamerconcerten. Zijn meest bekende nummer is “Kutwijf” van het album Andere Vrouw. Met enkele nominaties op zak bewijst hij een van de sterkere singer-songwriters te zijn. Hou hem in de gaten!

  Bernard Brogue schrijft Engelstalige songs, waarbij naast folk ook rock en jazzinvloeden hoorbaar zijn. Tijdens zijn studietijd heeft hij nog een poosje in de legendarische Groningse folkgroep Törf gespeeld als gitarist.

  Hij toert al jaren ook in Schotland. In 1996 wordt zijn song ‘Down River’ als tweede beste song van de gerenommeerde singer/songwriterwedstrijd van het Edinburgh International Festival gekozen. ‘Down River’ verschijnt later op zijn debuut-CD ‘Birdwatching’ (1999). In Edinburgh is hij dan gevraagd om in 1997 solo-optredens te doen in Londen en wordt warm onthaald in de legendarische folkclubs in Soho (Bunjies, The 12 Bar).

  Hij doet volgens ‘Newfolksounds’ denken aan de legendarische singer-songwriter Nick Drake, zonder een regelrechte kopie te zijn.

  Op “Escape the day” (2006) verzorgt Kaz Lux (ex-Brainbox) gastvocalen en “ Trick of light” (2013) bewijst opnieuw zijn veelzijdige talent.

  Bernard en Tammo brengen ieder eerst eigen werk waarna ze samen materiaal van hun CD ‘ Laif o Laif’ gaan uitvoeren.

  Web:  http://www.tammotamminga.nl/wp/. en  http://www.bernardbrogue.com/

   

 
ZATERDAG 10 MAART
JAN HENK DE GROOT

 

In Tachtig Tammo! neemt Jan Henk de Groot je mee naar Westerdaipsterdale, het kleinste dorp van Nederland. Hier brandt het kampvuur, vloeit de wijn rijkelijk en lijkt de tijd stil te staan.

 • In Westerdiepsterdallen, het kleinste dorp van Nederland, lijkt de tijd stil te staan. Het kampvuur brandt, de wijn vloeit rijkelijk en het lijkt de ideale plek om eens lekker te onthaasten. In ‘Tachtig Tammo!’ neemt troebadoer Jan Henk de Groot je mee hierheen. Het programma staat vooral in het teken van ‘het kalmer aan willen doen’. Herkenbaar?

  Een beetje gas terug, dus. Vandaar ‘Tachtig Tammo!’ Dit was een gevleugelde uitspraak die in de jaren ’90 te lezen was op verkeersborden langs de Kielsterachterweg, om autobestuurders te wijzen op hun rijsnelheid.
  Daar in Westerdiepsterdallen, weg van de alledaagse hectiek, in het boerderijtje van zijn vriend Bonney Brattinga, is een nieuw album ontstaan: ‘Keunenk van Westerdaipsterdale’. Hierop laat Jan Henk eens te meer zien dat hij de kunst van het liedjes schrijven verstaat: van de kleine dingen des levens maakt hij een bijzonder lied. Platenzaak ‘Evelyntje’, jeugdliefde ‘Janine’, therapeutisch ‘Vuurtje kieken’ en het zoeken naar ‘Evenwicht’. Het komt allemaal voorbij.

  “Een album met twaalf eigen liedjes, die tot het beste van wat vorig jaar in het Gronings is verschenen behoren.” (**** DvhN)

  “Een gevarieerde plaat met zowel vrolijke als melancholische liedjes, een flinke dosis levensbeschouwing en persoonlijke teksten.” (**** Musicmaker)

  ”…wat dat betreft bewijst hij hier opnieuw tot de betere singer-songwriters van Nederland te horen, en hoort hij in de dialectpop zelfs absoluut tot de top.” (Heaven)

  Voor het album ‘Weerom’ met daarop o.a. ‘Mamme van Michel’, ‘Dubbelcassettedeck’ en ‘Kielsterachterweg’ kreeg De Groot de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. In 2014 ontving hij muziekprijs de Grunny van RTV Noord en in 2016 nogmaals met De Troebadoers.

 
ZATERDAG 24 FEBRUARI
ERWIN DE VRIES

 

Foto: Ronald Pras

Na een succesvol optreden afgelopen september, staat Erwin de Vries opnieuw op ons podium. Zijn liedjes zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

 • Biografie

  Erwin de Vries op en top Groninger en treedt inmiddels meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Veel liedjes heeft hij al op zijn naam staan waaruit 8 albums voortvloeiden; Riep veur Opnoame (1997), Haim (2001) (met zijn toenmalige band Deheleboel), Wie (2003), Aigenhaimer (2006) , Dichter in Mie (2008), Leef t Leven (2011), De Tocht van de Noakende Zunderling(2014) en sinds eind 2016 het album De Noodzoak. Daarnaast kwamen ook 2 DVD’s uit van zijn succesvolle theaterprogramma’s Aigenhaimer(2007) en Dichter in mie (2009). Vaak speelt hij samen met zijn gitarist en toetsenist of met hele band.

  Erwin de Vries (Foto: Ronald Pras)

  Daarnaast is hij te boeken bij u thuis in de huiskamer. Maar ook de samenwerking met bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest, Strijkorkesten, Muziekverenigingen of Guido’s Orchestra brengen altijd iets bijzonders. De liedjes van deze Singer/songwriter zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.


ZATERDAG 3 FEBRUARI

KOPERDRAAD

KoperDraad, een combinatie van kleinkunst en folk met viool, gitaar en zang. Muziek voor de mensen. Verhalen die je meenemen naar een land waar zowel je fantasie als de werkelijkheid bestaan. Om te luisteren, bij weg te dromen of gewoon lekker mee te zingen. Alles kan en alles mag, laat jij je fantasie op de vrije loop?

 • KoperDraad, een combinatie van kleinkunst en folk met viool, gitaar en zang, komt uit Groningen en omstreken.

  Kleinkunst met folk-invloeden. Dat is het antwoord dat het dichtste bij komt als het gaat om wat voor muziek KoperDraad maakt. De bandleden willen een boodschap overbrengen: Durf te dromen, want niets is te gek!

  “Maar eigenlijk houden we niet van hokjes. We maken muziek en in welk genre of taal dat is maakt niet uit zolang we het leuk vinden. Muziek voor de mensen. Verhalen die je meenemen naar een land waar zowel je fantasie als de werkelijkheid bestaan. Om te luisteren, bij weg te dromen of gewoon lekker mee te zingen. Alles kan en alles mag, laat jij je fantasie op de vrije loop?”

  KoperDraad, bestaande uit Jesper Weerheijm, Merel Sanders, Iris Kemper en Rianne Engelsman, heeft onder andere gespeeld op het PageFestival en WinterWelvaart.

  Jesper Weerheijm – gitaar en zang
  Merel Sanders – zang
  Iris Kemper – viool en mandoline
  Rianne Engelsman – zang

  Een tijdje terug heeft KoperDraad een nieuw nummer opgenomen: “Niet Alleen”. Deze is te beluisteren op SoundCloud: https://soundcloud.com/koperdraad/niet-alleen-demo

   


ZATERDAG 27 JANUARI

PETER BLOEM BAND

 

Mannen die goed met elkaar overweg kunnen: samen kunnen lachen, ouwehoeren, maar vooral ook serieus met de materie omgaan!
En dat hoor je terug in hun muziek, teksten over het leven, met een lach en een traan.

 • De band rond singer/songwriter/multi instrumentalist Peter Bloem uit Veendam ontstond na een idee van Peter en (contra) bassist Johan Weghorst om samen een Groningstalig singer/songwriter bandje te starten.
  Samen met drummer Pieter van der Waal gingen ze op zoek naar muzikanten die hetzelfde enthousiasme deelden.
  Peter, Johan en Pieter kenden elkaar al van eerdere bands/projecten en zijn goede vrienden van elkaar!
  Onder het motto “Geen gezeur, maar lekker Samen muziek maken” gingen de heren op zoek naar medemuzikanten om zo het clubje compleet te maken.
  Na lang zoeken en wat (band) wisselingen, viel met de komst van gitarist Hemmo Barla en pianist Chris Kleine alles op zijn plaats en ontstond er een echte band, en dat voelde als thuiskomen. Mannen die goed met elkaar overweg kunnen: samen kunnen lachen, ouwehoeren, maar vooral ook serieus met de materie omgaan!En dat hoor je terug in hun muziek, teksten over het leven, met een lach en een traan. De PB BAND staat garant voor een gezellige avond muziek en verhalen.

  De PB BAND bestaat uit:
  Peter Bloem: zang, gitaar, mandoline, mondharmonica
  Johan Weghorst: basgitaar
  Pieter van der Waal: drums, percussie
  Hemmo Barla: gitaar, zang
  Chris Kleine: toetsen, zang

 
ZATERDAG 13 JANUARI
CAROLINE IN ’t VELD

 

Caroline in ’t Veld speelt samen met haar band liedjes die niet alleen poëzie bevatten, maar via de melodie rechtstreeks je hart bereiken. Bij Caroline gaat maatschappelijke betrokkenheid als vanzelf samen met persoonlijke verhalen van anderen.

 • Caroline in ’t Veld schrijft en zingt al twintig jaar haar eigen liedjes. Ze studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en speelt sinds haar achtste jaar accordeon, later volgden piano en zang. Ze communiceert met muziek: kleinkunst, maar dan net even anders.
  Door haar werk te verbinden met bijzondere locaties en andere kunstvormen, maakt ze van luisteren naar haar Nederlandstalige liedjes een bijzondere ervaring. Caroline neemt je mee in het ongewone verhaal van haar eigen leven. Vanaf de eerste minuut pakt ze je in met haar prachtige stemgeluid en de klanken van de akoestische instrumenten van haar band. Een verhaal en een lied: een avond Caroline in ’t Veld is ademloos luisteren naar accordeon, gitaar, meerstemmige zang en gedichten.
  Bezetting:
  Gitaar: Johan Fransen
  Bas: Arno Hagemans
  Percussie: John Kakiay
  Saxofoon: Lars Posthumus
  Accordeon en zang: Caroline in’t Veld

   


ZONDAG 
17 DECEMBER
DE STROATKLINKERS

 

Al ruim twee decennia zingen de heren over het dagelijks wel en wee dat voor een ieder herkenbaar is, in het voor hun zo kenmerkende Gronings dialect. De combinatie van bluegrass-muziek en het Groningse dialect kenmerkt de Stroatklinkers.

 
ZATERDAG 25 NOVEMBER
K’onTOUR THEATER
KISTEN BENSCHOP

 

 

Theatermaker Kirsten Benschop laat ons de innerlijke reis beleven van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster, flashbacks uit het leven van Romy én geacteerde verhalen.

 • Zaterdag 25 november speelt Kirsten Benschop ‘Wie stenen losbreekt’ om 20.00 uur in De Verrekieker. Beleef de innerlijke reis van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Bijzondere inzichten worden afgewisseld met inspirerende teksten en bieden een hoopvol perspectief. ‘Wie stenen losbreekt’ laat zien wat stilte met je doen kan.

  Romy, een vrouw van middelbare leeftijd, wordt op een ochtend wakker met een bevreemd gevoel. Ze is moe en voelt zich leeg. Onzekerheid bekruipt haar, want dit zijn gevoelens die ze helemaal niet kent. Ze besluit voor een korte retraite naar een klooster te gaan, in de hoop daar rust te vinden en haar leven weer snel op orde te hebben. In het klooster maakt zij kennis met een geheel ander ritme; met stilte; met eenvoud en met werk van auteurs die schrijven over thema’s die haar bijzonder treffen. Als de dag aanbreekt dat zij het klooster verlaten zal, bevindt zij zich op een keerpunt in haar leven.

  Afwisselende voorstelling

  Op de cadans van de getijden in het klooster wisselen heden, verleden en de verbeelde inspiratie elkaar af. ‘Wie stenen losbreekt…’ is een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster; flashbacks uit het leven van de vrouw en geacteerde verhalen van o.a. Kahlil Gibran (De profeet), Primo Levi (Is dit een mens?) en Antoine de Saint-Exupéry (De kleine prins).

  Met ‘Wie stenen losbreekt’ probeert Kirsten Benschop thema’s als relaties, werk, burn-out en afscheid dichtbij te brengen en middels een zoektocht (die de voorstelling is) in een positief kader te plaatsen van vertrouwen, liefde en hoop

   Kirsten Benschop

  Acteren en schrijven gaan hand in hand bij Kirsten Benschop. Vanaf haar 12e jaar speelt zij al toneel. Eerst in diverse gezelschappen in Veenendaal, waar zij onder meer hoofdrollen speelt in ‘Bruid in de morgen’ van Hugo Claus, ‘Er valt een traan op de tompoes’ van Annie M.G. Schmidt en ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans. In het jaar 2000 start Kirsten het semiprofessionele gezelschap K’onTour Theater en in 2006 besluit Kirsten onder de vlag van K’onTour Theater solovoorstellingen te brengen. Na diverse literatuur te hebben bewerkt tot solotheater, ontstaat de behoefte een theatersolo met meer spirituele diepgang te maken. In 2010 wordt ‘Wie stenen losbreekt’ een feit.

 
ZATERDAG 18 NOVEMBER
DAITHI RUA

 

Daithi Rua (Iers voor ‘Rode David’) is de artiesten naam van Ierse singer songwriter David Donegan. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen. 

 • Zaterdag 18 november staat de Ierse singer songwriter Daithi Rua met mooie liedjes en fijne verhalen op het podium van Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker.

  Daithi Rua – Iers voor ‘Rode David’ – is de artiesten naam van David Donegan. Daithi kreeg het muziek maken met de paplepel ingegoten. Al op vrij jonge leeftijd speelde hij in de local folkband van zijn ouders. Na zijn schooltijd vormde hij de Celtic Rock band ‘Sans Souci’, waarmee hij op Europese Festivals speelde en zelfs op tour ging in het Midden Oosten, samen met Davey Arthur van Furey’s Fame. Hij won diverse talentenjachten en muziekcompetities. Eind jaren 90 lonkte het vaste land en verruilde Daithi Ierland voor het vaste land van Europa. Als thuisbasis koos hij Gent in België. Dat bleek een prima voedingsbodem voor zijn creativiteit. Inmiddels heeft hij vele mooie samenwerkingsverbanden op zijn naam staan, zoals met Eva de Roovere, Aidan Burke, Urban Trad en Kadril. Zijn teksten, stevige stem en fijne gitaarbegeleiding maken van hem ook een gewilde solo-artiest.

  Dit jaar viert hij dat hij al weer 25 jaar in ‘the business’ is. Daithi schrijft nummers die recht uit het hart komen, soms met een lichte politieke lading en altijd over wat hem op dat moment fascineert. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen.

 
ZATERDAG/ZONDAG
11/12 NOVEMBER
MAGICAL DUSTMEN WEEKEND

 

Een eenvoudige edoch feeërieke najaarstraktatie!

 • Zaterdag 11 november
  14.30 tot 16.30: The Northern Sessions met Willem Noordstrand
  20.00 uur: Karina Appeldorn, De Wisch Sneu Alleen + verrassing, Onland
  21.00 uur: Elrieke van Gelderen & Leopold Geldtmeijer 

  Zondag 12 november
  14.00 uur: Ol’ Houd, Natasja Khan, Verrassingsact
  15.00 uur: Annemarieke Coenders & Sido Martens

  Doorlopend (ook zaterdagavond en zondag): Craycin Route, LapTop Cinema, Bijzonderiteiten Kabinet, Internationaal Waarvrager en De Norse Wafelbakker.

  Artiesten info:

  Northern Sessions met Willem Noordstrand (rechts)
  Willem organiseert regelmatig muziekmiddagen, en deze keer is hij met ons in De Verrekieker. Ben jij amateur muzikant en speel je akoestisch? Wil je een keer aanschuiven en wat laten horen? Van harte welkom!!!

  Karina Appeldorn
  Je kan Karina een aantal keren horen met haar gedichten en fascinerende korte verhalen.
  Dit zegt zij over zichzelf en over haar taalwerk:
  Karina Appeldorn (1968). Geboren in Musselkanaal, stadjer sinds 1986. Houdt van herfst, dansen en warme voeten. Schrijft uit eerbied, gekkigheid, verdriet en verwondering, om te onderzoeken, plaatsen en delen.
  “Als ik praat, weet ik nooit precies met welke woorden ik ga zeggen wat ik vertellen wil. Maar ze komen, gestuurd door het punt in mijn hoofd vallen de juiste woorden op hun plek. Wonderlijk vind ik dat. Er zijn ook woorden die zomaar komen, die blijven wachten, me aanstaren, iets van me willen. En dan vraag ik ze ‘wat?’ Maar ze antwoorden niet. Ze blijven. Ze zijn blij of droog, droef of dwingend, plagerig, boos. Ze blijven tot ik ze op papier zet, me door hen laat sturen. En als na wat geworstel en gestoei, het ons bevalt wat we samen hebben gevonden, dan knikken we naar elkaar en zwijgen content. 

  Woorden zijn cadeautjes.”

  Foto: Veronique Hogervorst

  De Wisch Sneu Alleen
  Een paar liedjes, al dan niet met animatiefilms. En met een verrassing!
  Dus we hopen dat dat ‘sneu alleen’ ook deze keer wel weer mee zal vallen…

  ONLAND, Rens Koldenhof en Engelien van de Bunte
  Rens en Engelien brengen toegankelijke Nederlandstalige liedjes, geschreven door Engelien, van extra muzikale sfeer en diepte voorzien door Rens. Mooie gevoelige teksten, herkenbare onderwerpen.

  Foto: K. Staps

  LEOPOLD GELDTMEIJER & ELRIEKE VAN GELDEREN
  Leopold en Elrieke zijn volledig in staat om ook ieder afzonderlijk een fantastisch optreden te verzorgen. Dus laat staan met z’n tweeën…
  Leopold Geldtmeijer zagen we dit jaar al als speciale gast tijdens de unieke kunstweek in het Limburgse Neeritter… Met een fascinerend solo optreden, waarbij hij niet alleen inging op verschillende gitaarspeltechnieken, maar ook putte uit zijn jarenlange muzikale carriëre, waarin hij talloze Nederlandse en buitenlandse muzikanten tegenkwam. Een zeer onderhoudende zeer sympathieke topmuzikant!
  Elrieke van Gelderen is in iedere opzicht een bijzonder plezierig verhaal apart… En zij is niet alleen door Leopold ontdekt, ook aan mensen als Linda Simpson (Magna Carta!) zijn haar kwaliteiten niet ontgaan. Met Linda ging ze zelfs op tournee in Engeland en hier in Nederland vind je haar regelmatig terug, al dan niet solo, in het singer/songwriter circuit en op speciale muzikale evenementen. Naast haar eigen liedjes speelt Elrieke, net als Leopold, toppers uit het Americana- en folkrepertoire. En zaterdagavond doen zij dat dus samen.
  A splendid time is guaranteed for all !!!!

  Ol’ Houd is al jaren een van onze favoriete groepen.
  Al heel wat keren was Ol’ Houd bij ons, maar nu zijn wij eigenlijk bij hen te gast!
  Want De Verrekieker is een soort thuisbasis voor deze overleveraars van het levenslied… Deze muzikale helden zijn in staat tranen met blijheid te vullen, en aan depressieve anderzijds destructieve ervaringen een opbouwende toon te geven. Maar zij betalen een prijs voor ons welbevinden en voor hun kunst: met name de man met de gouden hoed heeft zich moeten wapenen tegen alle ellende die hij jarenlang bezong, en hij is nu een man met een hart van steen…! Hulde!

  Natasja Khan
  Blij met Natasja. Altijd een feest! Met haar expressieve dansen, haar prachtige kostuums, met haar bijzondere persoonlijkheid, haar ongrijpbare intentie en haar mooie uitstraling is zij een magische verschijning. En dan heeft ze ook nog een verrassing…

  SIDO MARTENS & ANNEMARIEKE COENDERS
  Twee artiesten die een feest op het podium zijn.
  Sido stond ooit solo op het hoofdpodium van Pink Pop, was lid van de fameuze groep Fungus en maakte sindsdien het ene uitzonderlijke album na het andere. Met misschien wel als hoogtepunt de in 2016 verschenen cd ‘Weerbarst’.
  Annemarieke is welliswaar jonger, maar kwaliteit laat zich niet altijd in jaren uitdrukken: prachtige eigen liedjes!!! Hoe ze het programma in gaan delen is altijd een verrassing. Ze wisselen elkaar af, doen soms iets samen, ze maken een grapje naar het publiek, dollen over en weer een beetje met elkaar.
  En het valt daardoor in eerste instantie misschien niet echt op, maar dan plotseling dringt de harde waarheid tot je door: “Ja maar wacht eens even… Ik zit hier naar super schitterende muziek te luisteren”. En zo is het. Wij nodigen iedereen van harte uit om te komen genieten!!!

 
ZATERDAG 4 NOVEMBER
TWIJ KÖRTEN TWIJ LANGEN

 

Twij Körten Twij Langen schrijven hun eigen teksten en meer dan de helft zijn ook eigen composities. Ze nemen u,  in ’t Grunnegs, mee naar het leven van alledag, van vroeger tot nu, omkleed met korte verhaaltjes /anekdotes.

 • Twij Körten Twij Langen wordt gevormd door Eltje Doddema (Harkstede), Harm Tabak (Appingedam) en Bart & Evert Kruizinga (Bellingwolde / Winschoten). Het viertal trof elkaar begin 2016 tijdens de opname van een CD en ze deden een eenmalig gezamenlijk optreden tijdens een benefietconcert. De respons was goed en dat deed hen besluiten om door te gaan. Inmiddels is er al een CD opgenomen met 7 nummers en treedt het viertal door de hele provincie Groningen en in de grensstreek van Drenthe op.

  Eltje Doddema zit al decennia in de muziek. Hij heeft meerdere CD’s uitgebracht en had met ‘Melles’ een grote hit en de Nederlandse publieksprijs van beste cover. Harm Tabak zit ook al een tijdje in de muziek en heeft meerdere bands waarmee hij op pad is. De broers Bart & Evert treden ook samen op als K twije (K2). Zij wonnen begin dit jaar de 2e prijs bij het Grunnegs Laidjesfestival.

  Twij Körten Twij Langen neemt u in een twee uur durend programma met luisterliedjes, korte verhaaltjes en anekdotes mee naar het leven van alledag. Gecombineerd met sterke teksten in ‘t Grunnegs zorgen ze voor een sfeervolle avond.

 
ZATERDAG 28 OKTOBER
ROOS GALJAARD & SEBASTIAAN WIERING

 

Prachtige zang en originele gitaar klanken van Roos Galjaard aangevuld met de cello van Sebastiaan staan garant voor een prachtige avond met een mooie mix van folk, pop, jazz en wereldmuziek.

 • Zangeres en gitariste Roos Galjaard (1973) begon als straatmuzikant in Gouda. Na enkele lange omzwervingen in zuidelijk Afrika heeft ze sinds 1995 haar muzikale vleugels uitgeslagen in het noorden van Nederland.

  Roos is a singer-songwriter met eigen werk, waarbij ze invloeden uit de folk-, pop-, jazz- en wereldmuziek tot een bijzonder eigen stijl weet te smeden. Ze stond al eens op Eurosonic en gaat volledig haar eigen (muzikale) weg. Roos bracht 3 cds uit met haar band Gather Roses . De laatste, getiteld “As the sun will guide me home” kwam in december 2011 uit. De titelsong hiervan is als clip op youtube verschenen en het album kreeg lovende recensies, o.a. van Folkforum: “Wat een leuk album is dit! De onbevangenheid waarmee Gather Roses de liedjes op dit album ten voetlicht brengt, is een genot om naar te luisteren!”

  In juni 2010 was de release van een solo album (I am Water), waarbij Roos Galjaard samenwerkte met o.a. folkmuzikanten Linde Nijland en Bert Ridderbos en gitarist en componist Phil Mills: ” Met recht een pure verzameling van enkele blinkende muzikale prachtpareltjes” (Platomania Oktober 2010).

  Sinds 2011 treedt Roos Galjaard op met cellist en zanger Sebastiaan Wiering in binnen én buitenland! Zo speelden zij in 2012 én 2015 op het singersongwriterfestival in Kopenhagen en in 2013 op het melodicafestival in Aarhus, Denemarken. Ook waren zij geboekt als act op het mooie Noordfolk festival in Veenhuizen. Regelmatig spelen zij in theatertjes, huiskamers en festivals, waarbij ook de mooie teksten volledig tot hun recht komen. Live zorgen zij voor een bijzondere ervaring waarbij het mooie samenspel en de verfrissende interpretaties alle ruimte geven aan de warme gitaarklanken, de zuivere en krachtige stem van Roos en de meeslepende diepte van de cello.

  Voor een impressie:

  In 2015 lanceerden zij hun nieuwe CD Many Hours Still to Come.
  “Many hours still to come – er is nog veel tijd over, hopen wij! Om muziek te maken, op te treden, te creëren en leuke momenten te beleven.
  Toen we ons eerste optreden hadden in januari 2012 was het niet onze bedoeling om samen een CD te maken. Maar nadat mensen ons regelmatig vroegen – mensen wiens naam we niet meer weten maar des te meer willen bedanken – is-ie er dan toch!
  De titel van de CD is een frase uit de tekst van het nummer Tattoo City, dat gaat over Roos’ omzwervingen in Barcelona eind jaren ’90. Het beschrijft een tijdloze plek in onze verbeelding. Het is een nummer dat we vanaf het begin van onze samenwerking in ons hart hebben gesloten en dat al jaren een vaste plek heeft in onze live show. De CD Many hours still to come is het resultaat van ruim vier jaar wederzijdse inspiratie en toewijding”.

 
 
ZATERDAG 21 OKTOBER
VAN PIEKEREN

 

Foto: Ellis Wensveen

 

Theater-band met een gevarieerd en eigen repertoire, onderkoelde humor en Nederlandstalige teksten die ergens over gaan.

 • Jan van Piekeren (‘wereldberoemd in Utrecht’) loopt al even mee in de muziek scene. Als voorman van nederpopband Overlast maakte hij heel Nederland onveilig. Met zijn muzikale kompaan Johan Fransen op gitaar, aangevuld met bassist Wouter Kronenberg (Liesbeth List, De Jantjes) en percussionist Hans Boosman (Het Goede Doel), trekt hij nu langs theaters en cafés met een schatkist aan Nederlandstalige muziekpareltjes. Met zijn doorleefde stem en sterke teksten maakt hij elk optreden tot een belevenis.

  Foto: Willy Wilpstra

  ‘Heavy passie op beschaafd volume’ is wat Van Piekeren brengt door semi-akoestisch te spelen, zonder drummer of grote versterkers. Denk ‘Tom Waits meets Ramses Shaffy en JJ Cale’. Eigen werk, hier en daar afgewisseld met een bestaand nummer in een ander arrangement.

  Voorlopige hoogtepunten: Parade en Uitmarkt, Interview met live-optreden in VARA’s Spijkers met Koppen, VPRO TV, Cult-TV Amsterdam. Stamgast RTV Utrecht U Vandaag.

   Hifi.nl:
  RECENSIE: VAN PIEKEREN – “LIJF & RAUW” EP (CD)
  “Van Piekeren laat wederom horen dat zijn rokerige, doorleefde stemgeluid prima past bij de poëtische teksten die de vrijdenkende krasse knar uit zijn geest-verruimde glimmende hersenpan weet te toveren”

  Audio-creative:
  VAN PIEKEREN – PARELSESSIES
  “Het is een bijzondere avond. Jan introduceert zijn nummers graag met een verhaal. De ene keer kritisch op de hedendaagse maatschappij en soms heel persoonlijk. Zo persoonlijk zelfs dat een ieder tijdens het nummer wat er op volgt met kippenvel zit te luisteren.”

 
ZATERDAG 14 OKTOBER
HENRIËTTE VAN DIJK
EN MARTIN CARON

 

 
Foto: Nicolette Leenstra

Het ingetogen programma ‘Different Worlds’ bestaat uit liedjes die door Van Dijk zijn geschreven. De liedjes zijn uit het leven gegrepen.Van Dijk zingt in het Engels en Nederlands. Martin Caron begeleidt haar op gitaar en mondorgel.

 • Henriette van Dijk: “Zolang als ik me kan herinneren zing ik… Er zijn jaren geweest dat ik meer zong dan sprak. Het is voor mij als ademen, lachen en huilen. Ik zong altijd,op straat in de tunnels of op de fiets. Mooie klanken en melodieën betoveren mij. Men zegt dat mijn muziek warm, melodieus en expressief is. Mijn teksten gaan o.a over de liefde, vrijheid en respect.”

  “Ik heb inmiddels al honderden concerten gegeven, de afgelopen jaren o.a op Oerol. Ook stond ik in Paradiso, de Oosterpoort en het Stadspark. Mijn nieuwe liedjesprogramma heet ‘Different Worlds’. Martin Caron begeleidt mij op gitaar en mondharmonica.”

  Foto: Jan Eggens

  Martin Caron: “Mijn vader heeft mij van jongs af aan laten zien hoe het is om mooie muziek te maken. In het gezin werden we opgevoed met klassieke muziek. Als mijn vader piano speelde zorgde ik voor het omslaan van de bladmuziek. Nog steeds is klassieke muziek voor mij een bron van rust en bezinning. Op de middelbare school heb ik mijn eerste gitaar gekocht en ben vervolgens altijd aan dit instrument verbonden gebleven. Ik merkte dat het voor mij een ideaal instrument is om mijn gevoel en emotie te vertalen en te uiten. Als gitarist heb ik mij voornamelijk autodidactisch ontwikkeld. Dit aangevuld met workshops op het gebied van solo-gitaar en flamenco. Na verschillende omzwervingen in coverbands (solo gitaar, bas) ben ik weer terug bij de mooie klanken en mogelijkheden voor directe expressie van de akoestische gitaar.”

ZONDAG 24 SEPTEMBER
ARIE VUYK
met zijn cabaretprogramma ‘Bij de Horizon Linksaf’
Foto: Andrea Oranje


Een voorstelling van Arie Vuyk is als een goed gevulde goodiebag: de ene verrassing na de andere en voor elk wat wils!

 

 • In Bij de Horizon Linksaf gaat Arie op zoek naar de grenzen van zijn kunnen. En daarbij stuit hij op levensvragen als: Kun je met ademen je geld verdienen? Bestaat Veenendaal echt? En zo ja, waarom?

  Eén ding is zeker: een onmisbare avond lachen op hoog niveau, waarbij u geleid wordt door Arie, uw veilige gids in het land van de grenzeloosheid: “Ik geef het publiek een prachtige, hilarische avond, zodat de bezoekers terugkeren naar het theater!”

  De opbrengst van deze voorstelling is naar de hulp voor Sint Maarten gegaan.

  Arie Vuyk won het Parkstad Cabaret Festival en de Publieksprijs op het Griffioen Cabaret Festival.
  In 2016 was hij winnaar in de categorie cabaret–comedy op het festival Twentse Lente.

  Biografie

  Ik ben in 1969 geboren in Krimpen aan den IJssel. Van jongs af aan ben ik gegrepen door cabaret, waarbij Fons Jansen, Freek de Jonge en Drs. P. grote voorbeelden zijn.

  Arie Vuyk

  In 2001 won ik het Parkstad Cabaret Festival.
  In 2004 won ik het Griffioen Cabaret Festival.
  In 2016 won ik in de categorie cabaret/comedy Twentse Lente.

  Ik acteerde acht jaar bij theatergroep Kijk Haar Nou en had een eigen tv programma op Rotterdam TV. Ik ben tekstschrijver voor onder andere Het Groot Niet Te Vermijden, die met mijn Piemellied een theater -en YouTube hit scoorden. Tevens schreef ik de biografie van deze groep, welke verscheen bij uitgeverij Trichis. In het najaar van 2017 verschijnt mijn tweede boek.
  Samen met René Splinter maakte ik de CD Bij de Horizon Linksaf, waarop de liedjes uit mijn meer dan tien theaterprogramma’s terug te vinden zijn.
  Voor het Comedy Café te Amsterdam regisseerde ik de start-up opera Orfeo.
  Sinds 2016 maak ik ieder jaar een avondvullend oudejaarsconference.

  Hoogtepunten uit mijn loopbaan zijn elf grappen van mijn hand die zijn opgenomen in Het Grootste Citatenboek ter Wereld, samengesteld door Gerd de Ley en de complimenten die ik van Youp van ’t Hek en Paul van Vliet kreeg nadat ze mij hadden zien optreden.

  Persquotes

  Algemeen Dagblad: “Zijn typetjes scoren bij het publiek…” en “… Een evenwichtige voorstelling met tal van rode draden, van een onbevreesde artiest met ervaring.”
  Glans Magazine: “Een blijvertje in cabaretland”
  RTV Krimpenerwaard: “Oudejaarsconference Arie Vuyk smaakt naar meer.”
  Friesch Dagblad: “… de lach kan niet uitblijven. Ook aan durf mankeert het Vuyk niet.”

ZATERDAG 9 SEPTEMBER JHNNMN

JHNNMN (Johnnymen)

JHNNMN (of Johnnymen, in goed Nederlands) is een band uit Zuidwest Nederland met Nederlandstalige muziek van eigen hand. Dwars door alle genres: van punk tot folk naar blues en via de doedelzak weer naar rock. De teksten zitten bijzonder goed in elkaar en gaan over volwassen liefdesleed en zoete frustratie, aangevuld met milde ergernissen die ontstaan uit dagelijkse dingen. ‘Rockpoëet’ Inge Sanders rijgt de liedjes aaneen  met haar scherpe poëzie.

Johan van Drunen | zang, gitaar
Edmond van As | drums
Mark Kwakernaak | bas, samenzang
Willem Hochstenbach | gitaar
Helga Buitelaar | fluit, tinwhistle, doedelzak, zang
Inge Sanders | poëzie

 • Johnnymen is een band uit Zuidwest Nederland. De teksten zijn in het Nederlands, van de hand van Johan van Drunen en gaan over volwassen liefdesleed en zoete frustratie, aangevuld met milde ergernissen die ontstaan uit dagelijkse dingen. De muziek laat zich niet in één hokje plaatsen. Verschillende stijlen worden aangewend om de teksten te ondersteunen: van country, via rock, folk, blues tot punk. Daarom is het ook lastig vergelijkingen te bedenken met bekendere acts en artiesten. Sommigen zeggen: “hé, die Johan, da’s net Cornelis Vreeswijk”. Anderen roepen: “Bluf!!” of “Raggende Manne!!” en weer anderen zeggen: “Goh, net Stef Bos”, of “net Frank Boeyen, maar dan verstaanbaar”.  

  De band, eerder met 4 vaste krachten, bestaat inmiddels uit 6 personen: Helga Buitelaar bracht het blaasinstrument in vele vormen in de muziek, terwijl Inge ‘Rockpoëet’ Sanders de liedjes aaneen rijgt met haar scherpe poëzie. De band speelt regelmatig op allerlei locaties, van festivalletjes tot café’s tot theater-achtige plekken. Akoestisch of elektrisch. 

  Er zijn drie cd’s uitgebracht: “Fort de Hel” (2012), “Vakman” (2015) en “Donderman” (maart 2017). 

  Inge Sanders

  Sinds november 2016 is Inge huisdichter van de JHNNMN. Inge vult de muziek aan met korte gedichten die passen bij of in de muziek. Op www.ingeschrijft.nl worden haar gedichten gepubliceerd en in 2014 kwam haar eerste dichtbundel “Poëzie en anders niet” uit. Inge schrijft in het Nederlands en weet altijd woorden te vinden die herkenning oproepen, zonder in clichés te vervallen. Humor, liefde, lust en leed, het is er allemaal.

ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017
ERWIN DE VRIES

Erwin de Vries (Foto: Ronald Pras)

Erwin de Vries is op en top Groninger en treedt inmiddels meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Veel liedjes heeft hij al op zijn naam staan waaruit 8 albums voortvloeiden. De liedjes van deze singer/songwriter zijn rauw, puur en eerlijk.
Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

 • Biografie

  Erwin de Vries op en top Groninger en treedt inmiddels meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Veel liedjes heeft hij al op zijn naam staan waaruit 8 albums voortvloeiden; Riep veur Opnoame (1997), Haim (2001) (met zijn toenmalige band Deheleboel), Wie (2003), Aigenhaimer (2006) , Dichter in Mie (2008), Leef t Leven (2011), De Tocht van de Noakende Zunderling(2014) en sinds eind 2016 het album De Noodzoak. Daarnaast kwamen ook 2 DVD’s uit van zijn succesvolle theaterprogramma’s Aigenhaimer(2007) en Dichter in mie (2009). Vaak speelt hij samen met zijn gitarist en toetsenist of met hele band.

  Erwin de Vries (Foto: Ronald Pras)

  Daarnaast is hij te boeken bij u thuis in de huiskamer. Maar ook de samenwerking met bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest, Strijkorkesten, Muziekverenigingen of Guido’s Orchestra brengen altijd iets bijzonders. De liedjes van deze Singer/songwriter zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

ZATERDAG 26 AUGUSTUS 2017
TIP JAR (TRIO MET HARRY HENDRIKS)

Tip Jar (Foto: Mark Engelen)

Tip Jar (letterlijk: fooienpot) heeft een fijn repertoire in het genre americana, met uitstapjes naar pop, folk, blues en jazz.
Eerlijke en pure muziek, waarin steeds de essentie en het karakter van het liedje het uitgangspunt is.

Bart de Win | toetsen, gitaar, zang
Arianne Knegt | zang, ukelele
Harry Hendriks | gitaar, banjo, zang

 • Tip Jar is het muzikale project van Bart de Win, Arianne Knegt en Harry Hendriks.

  Bart de Win draait al heel wat jaren mee in de muziek, was vijftien jaar lang Vaste Man bij Gerard van Maasakkers, tourt met internationale artiesten als Iain Matthews, Walt Wilkins en The Birds of Chicago, gaf les aan jong talent zoals Shirma Rouse en bracht daarnaast onder eigen naam drie albums met roots-muziek uit.

  Arianne Knegt debuteerde als leadzangeres bij country- en rockabillygroep ‘Mary-lou & The Good Old Boys’ en maakte deel uit van Bart’s band ‘The Simple Life’.

  Harry Hendriks verdiende net als Bart zijn sporen bij Gerard van Maasakkers, is een fenomenale begeleider, en timmert ook als frontman aan de weg met zijn veelzijdig repertoire.

  Onder de naam Tip Jar (letterlijk: fooienpot) bundelde het trio de krachten, met als resultaat een fijn

  Tip Jar (Foto: Wil Crooymans)

  repertoire in het genre americana, met uitstapjes naar pop, folk, blues en jazz. Eerlijke en pure muziek, waarin steeds de essentie en het karakter van het liedje het uitgangspunt is.

  Na de CD’s Back Porch en Let Go, komt Gemstone Road 1 september officieel uit. 

   

  Persquotes:

  Heaven: Opnieuw bewijst De Win zich een meer dan uitmuntende countryfolk singer-songwriter, die dertien nieuwe klassesongs aan zijn palmares toevoegt. Uitzonderlijk melodieuze, pakkende nummers.
  Musicmaker: Wie dit album zou luisteren zonder enige informatie over Tip Jar te hebben, zou nooit raden dat deze artiesten gewoon in ons kikkerlandje wonen. Back Porch lijkt rechtstreeks van het Amerikaanse platteland te komen. Gevoelige liedjes. Bart en Arianne hebben unieke stemmen die elkaar goed aanvullen.
  Oor: Hoogstaande amaricana uit Nederland. Pure schoonheid. Gesmeed met een ongebreidelde liefde voor muziek lukte het Bart de Win en Arianne Knegt opnieuw een voortreffelijke plaat te maken.
  Altcountryforum: Goudeerlijke, zorgvuldig gecomponeerde en veelal héél fraai gezongen liedjes die hun ontstaan meer ontlenen aan de weidse vlakten van Texas dan aan de kleigrond van Noord-Brabant. Uitmuntende harmonieën.
  Jaap Boots, Radio 6: Mooie nieuwe plaat onder de naam Tip Jar. Puike productie.
  Jeroen Drogt, 3FM: Tip Jar: een naam die je wat mij betreft onmiddellijk mag onthouden.
  Dolf Jansen, Radio 2: Fijne liedjes. Hartstikke leuke plaat.
  Johan Derksen, Radio Rijnmond:
 Volwassen rootsmuziek uit Nederland. De Nederlandse Emmylou Harris en Gram Parsons.
  Eindhovens Dagblad: De stemmen van multi-instrumentalist Bart de Win en echtgenote Arianne Knegt kleuren perfect bij elkaar. Ze leken voorbestemd om duetten te zingen.
  Altcountryforum:
 Mijn tip: als Tip Jar in de buurt is, ga kijken en koop die plaat.
  Folkforum: Fijne countryfolkliedjes. Pareltjes die langzaam onder je huid kruipen.
  Rootstime: Dit soort muziek is van een veel hoogstaander kwalitatief niveau dan wat we dagelijks via de commerciële radiozenders door de strot krijgen geduwd.
  Blues Magazine: Wat speelt Bart vreselijk mooi. Wat klinkt dit samen geweldig. Prachtig die stem van Arianne.