Archief

Hieronder ziet u de afgelopen evenementen in De Verrekieker.

Wil je op de hoogte blijven van ons programma? Leuk!
Als je ons een mailtje stuurt, (verrekieker@kpnmail.nl)
sturen we zo nu en dan een nieuwsbrief.

 
ZATERDAG 7 MAART 2020
EDWIN JONGEDIJK

 

Foto: Reyer Boxem

Na een pauze van bijna een jaar geeft troebadoer Edwin Jongedijk weer een paar solo optredens. In de intieme setting van De Verrekieker speelt hij de mooiste liedjes van zijn drie Groningstalige solo albums. Denk aan As Ik De Kaans Zol Kriegen, Òfschaaid, Astoe Aan Mie Denkst of Riekdom (van De Troebadoers).

 
ZATERDAG 16 NOVEMBER
STEERNVANGER
 

 

Foto: Geert Marissen

Groningstalige indiefolk, dat hoor je niet elke dag! Of eigenlijk – de term misschien niet, maar de muziek hoor je juist steeds vaker: de Groningse band Steernvanger timmert vol ambitie aan de weg. Het vijftal is op het moment een van de meest optredende Groningstalige acts en is vaak te horen op regionale zenders, van Groningen tot aan Twente.


ZATERDAG 26 OKTOBER 2019

PETER SCHAAP

 

Foto: Harry Driever

‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Een kleine vijf  jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes en in 2017 verscheen zijn CD ‘Zonder Meer’


ZATERDAG 5 OKTOBER 2019
ARDA FRIEDERICH

 

Foto: Judith den Hollander

Het is zover.

Op zaterdag 5 oktober 2019 mijn eerste
ONE-WOMAN-SHOW

Een programma met cabaretachtige liedjes
die zowel dol, dwaas, ondeugend,
sentimenteel en sarcastisch zijn.

 • Foto: Judith den Hollander
  Foto: Pieter van Aken

  In 1978 behaalde Arda haar diploma docerend musicus piano aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en inmiddels geeft zij al 40 jaar muzieklessen en heeft daar nog steeds veel plezier in.

  Naast het geven van pianoles geeft Arda regelmatig concerten. Ook heeft zij ervaring met zang, het kerkorgel en de blokfluit en het begeleiden van koorzang, zangers en instrumenten zoals viool, cello, fluit, klarinet, hobo etc.

  Arda is van mening dat plezier vooraan moet staan bij het muziek maken en wilde al heel lang improvisatie les. Twee jaar terug is zij daarmee begonnen bij een studiegenoot van het conservatorium. Dankzij deze lessen ontdekt Arda een nieuwe kant in zichzelf en is zij begonnen met cabaretteksten schrijven en op muziek te zetten.

  Foto: Judith den Hollander

ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2019
DE TROEBADOERS

 

Foto: Jan Lenting

Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot hebben dezelfde passies: Het Groninger dialect en een voorliefde voor Americana muziek en mooie gitaren. Vanuit deze passies kwamen ze op het idee om samen te gaan werken en treden ze sinds 2013 op onder de naam De Troebadoers.

 
ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019
ERWIN DE VRIES
MET TOETSENIST EN GITARIST 

 

Foto-Ronald Pras

De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk.ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2019
MARCEL BROEKMAN

 

Foto: Lode Greven

Marcel Broekman speelt samen met Wim Rebergen (gitaar en zang) warme, kwetsbare Nederlandstalige liedjes vol herkenning. Het zoeken naar ‘evenwicht’ en ‘houvast’ in een wereld die soms onherkenbaar lijkt, loopt als een rode draad door het nieuwe liedjesprogramma van Marcel Broekman.

 
 
 
ZATERDAG 6 JULI 2019
VERREKIEKER FESTIVAL:
RIVER ZYDECO BAND &
B.J. HEGEN BLUES BAND

 

 

De River Zydeco Band speelt al meer dan 25 jaar door heel Europa. Het reportoire van de band kunnen we het beste omschrijven als Americana roots muziek met name afkomstig uit de zuidelijke staten van Amerika.
 
B.J. Hegen is één van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. Dat wordt weer ouderwets genieten!

ZATERDAG 18 MEI 2019
HENRIËTTE VAN DIJK
EN ALEX DE BRUIN
CONCERT ‘DIFFERENT WORLDS’

Het ingetogen programma ‘Different Worlds’ bestaat uit liedjes die door Van Dijk zijn geschreven.
Alex de Bruin is op en top gitarist en zingt tweede stem.
De muziek is wat hen bindt!


ZATERDAG 11 MEI 2019
EDWIN JONGEDIJK

 

Foto: Reyer Boxem

Het leven, de liefde en verlangen; dat is wat Edwin Jongedijk met zijn warme donkere stem bezingt. 
De Groningstalige liedjes zijn gedrenkt in Americana. Een muziekstijl waar de zanger en liedjesschrijver al jaren door beïnvloed wordt.

 
ZATERDAG 13 APRIL 2019
LAROUX

 

Laroux speelt onder andere accordeon,trekzak, drums, percussie, draailier en verschillende exotische blaasinstrumenten waaronder de Slowaakse fujara.
Hij schrijft zijn eigen songteksten (en gedichten) uitsluitend in het Nederlands.


ZATERDAG 30 MAART

ERWIN DE VRIES

 

Foto: Ronald Pras

Erwin de Vries staat opnieuw op ons podium met zijn rauwe, pure en eerlijke liedjes. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.


ZATERDAG 16 MAART

JAN HENK DE GROOT

 

Foto: Reyer Boxem

Try-out ‘De Wolf is Trug’
In dit soloprogramma heeft Jan Henk de Groot de Troebadoersroedel tijdelijk verlaten.
Als een eenzame wolf sluipt hij langs de theaters van Stad en Ommelaand met vragen als: waar zijn de sprookjes gebleven?
Wat heb je echt nodig in het leven om gelukkig te zijn? Liefde, succes, geld, gitaren,… Likes of juist ongeluk? En waar hoor je eigenlijk thuis?

 
ZATERDAG 9 MAART
TWIJ KÖRTEN TWIJ LANGEN

 

Foto: Bart Kruizinga

Twij Körten Twij Langen (2K2L) met hun nieuwe programma ‘Dichter Bie Gevuilens’.
Alles in het leven heeft te maken met gevoel of gevoelens. 2K2L neemt u op een leuke en soms poëtische wijze mee naar dat gevoel. Netuurlek in t Grunnegs.

 
ZATERDAG 2 MAART
VAN PIEKEREN

 

Foto: Willy Wilpstra

Al drie keer eerder stond Van Piekeren in De Verrekieker en zaterdag 2 maart staat dit Nederlandstalig (theater-)duo uit Utrecht opnieuw op ons podium.

 

ZATERDAG 1 DECEMBER

ALEX VISSERING

 

Er komt een mengelmoes aan onderwerpen voorbij, over het leven, de liefde en zijn passie voor het Groninger land.
Liedjes uit het heden, verleden en de toekomst: Grunnen zoals Grunnen is, niks meer en niks minder.

 
 
ZATERDAG 24 NOVEMBER
ERNST DE CORTE
Foto: ©Ernst de Corte

In ‘Lied van mijn vader’ zingt Ernst de Corte liedjes van zijn vader Jules de Corte en vertelt over zijn persoonlijke herinneringen aan deze bijzondere man vol tegenstrijdigheden. 
Samen met pianist Guus Westdorp tourt Ernst de Corte langs de Nederlandse theaters en zorgt hij ervoor dat het lied van zijn vader niet vergeten wordt.

 
 
ZATERDAG 17 NOVEMBER
MADELIJNE KOOL
Foto: Mart Boudestein

De HaHaHandleiding Kerst 2018!
Een unieke, nieuwerwets gezellige kerstshow.
Een avond vol verrassingen, muziek, boordevol humor en nutteloze tips. Engelen, kerstmannen, ezels en de os,
alles komt voorbij.
Inclusief wereldvrede!

 
 
ZATERDAG 27 OKTOBER
B.J. HEGEN BLUES BAND
Foto: BJ Hegen Bluesband

B.J. Hegen is één van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. Dat wordt weer ouderwets genieten!

 
 
ZATERDAG 20 OKTOBER
STEERNVANGER

Na het winnen van het Grunneger Laidjes Festival 2017 schreven Dion Bouwes en Dennis Krottje in sneltreinvaart nieuwe nummers. Samen met Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum) zijn ze: STEERNVANGER

 
ZATERDAG 13 OKTOBER
LENNY KUHR

 

Foto: Eddie Mol

‘De duizenden dingen vergaan
Maar het lied zal alle harten doordringen
Ja altijd en eeuwig dus laten we zingen
Iets mooiers is er niet.’
Je bent welkom.
Lenny Kuhr

 
ZATERDAG 6  OKTOBER
CT HEIDA met Band
Foto: Judith van der Meulen

De stem en pianospel van CT Heida zijn karakteristiek voor haar meerstemmige groovy liedjes. Zij weet te verrassen met een stem die voor vrijwel ieder genre geschikt is.

 
ZATERDAG 29 SEPTEMBER
ERWIN DE VRIES
MET
TOETSENIST BRUNO BRANDS
Foto-Ronald Pras

De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk.

 
ZATERDAG 22 SEPTEMBER
KLAAS SPEKKEN

 

 

foto: Peter Blokzijl

Prachtige Groninger liedjes die in ieder nummer een duidelijke sfeer oproepen.
Maar ook liedjes van andere artiesten [Frank Sinatra, Venice en Freddie Aguilar, maar ook An Kuipers] die zijn voorzien van Groninger teksten staan op zijn omvangrijk repertoire.

 
ZATERDAG 15 SEPTEMBER
DAITHI RUA

 

Daithi Rua (Iers voor ‘Rode David’) is de artiesten naam van Ierse singer songwriter David Donegan. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen. 

 
ZATERDAG 8 SEPTEMBER
NELE MENNES 

 

Foto: Rick Arnold

NELE MENNES zingt in NAAKT haar Vlaamstalige liederen. Zij neemt u mee in nummers over zoenen en zorgen, vriendschap en liefde, en die typisch
ongeschreven regel dat we – kost wat kost – onszelf hoog moeten houden.ZATERDAG 1 SEPTEMBER

GAELD’R

 

Foto: Johan Veenstra


Het trio, Gjalt de Jong, Gerrit Gerlofsma en Douwe Dijkstra, staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek.


ZATERDAG 9 JUNI

MOOIWEER de band

 

MOOIWEER: vier mannen die luisterliedjes spelen: Weemoedige bespiegelingen, breekbare miniatuurtjes en mild-humoristische verhandelingen


ZATERDAG 2 JUNI

TIP JAR

 

Foto: Wil Crooymans

Tip Jar speelt americana/folk met invloeden uit pop, jazz, blues en gospel. Pure muziek, sterke melodieën, je wordt er heel happy van!

ZATERDAG 19 MEI
VAN PIEKEREN
Foto: Willy Wilpstra

Theater-band met een gevarieerd en eigen repertoire, onderkoelde humor en Nederlandstalige teksten die ergens over gaan.

ZATERDAG 12 MEI
ELRIEKE VAN GELDEREN

Haar unieke en uitgesproken stijl, waarbij zij eigen werk afwisselt met covers is sfeervol, gevoelig en beroerend, maar ook intens, uitbundig en rauw! Waarbij je het gevoel krijgt dat zij alleen voor jou zingt.

 
ZATERDAG 21 APRIL
MIRJAM PATTIWAEL (ZUIDERVELD)
& PIETER NANURU

 

Mirjam Pattiwael zal haar eigen geschreven Engelstalige nummers spelen. Typerend is haar warme stem. Haar muzikale ondersteuning bestaat uit gitarist Pieter Nanuru. Als de zang zwijgt zingt de gitaar van Nanuru met een even warm geluid. Dit maakt het samenspel van Mirjam en Pieter geweldig om te horen én te zien!

 
ZATERDAG 14 APRIL
PETER SCHAAP

 

‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Drie jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes en vorig jaar verscheen zijn CD ‘Zonder Meer’

 
ZATERDAG 17 MAART
BERNARD EN TAMMO

 

Bernard Brogue & Tammo Tamminga zijn beide geboren in de provincie Groningen, wonen op de Veluwe en zingen over hun Groningse roots in al haar facetten.

 
ZATERDAG 10 MAART
JAN HENK DE GROOT

 

In Tachtig Tammo! neemt Jan Henk de Groot je mee naar Westerdaipsterdale, het kleinste dorp van Nederland. Hier brandt het kampvuur, vloeit de wijn rijkelijk en lijkt de tijd stil te staan.

 
ZATERDAG 24 FEBRUARI
ERWIN DE VRIES

 

Foto: Ronald Pras

Na een succesvol optreden afgelopen september, staat Erwin de Vries opnieuw op ons podium. Zijn liedjes zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.


ZATERDAG 3 FEBRUARI

KOPERDRAAD

KoperDraad, een combinatie van kleinkunst en folk met viool, gitaar en zang. Muziek voor de mensen. Verhalen die je meenemen naar een land waar zowel je fantasie als de werkelijkheid bestaan. Om te luisteren, bij weg te dromen of gewoon lekker mee te zingen. Alles kan en alles mag, laat jij je fantasie op de vrije loop?


ZATERDAG 27 JANUARI

PETER BLOEM BAND

 

Mannen die goed met elkaar overweg kunnen: samen kunnen lachen, ouwehoeren, maar vooral ook serieus met de materie omgaan!
En dat hoor je terug in hun muziek, teksten over het leven, met een lach en een traan.

 
ZATERDAG 13 JANUARI
CAROLINE IN ’t VELD

 

Caroline in ’t Veld speelt samen met haar band liedjes die niet alleen poëzie bevatten, maar via de melodie rechtstreeks je hart bereiken. Bij Caroline gaat maatschappelijke betrokkenheid als vanzelf samen met persoonlijke verhalen van anderen.


ZONDAG 
17 DECEMBER
DE STROATKLINKERS

 

Al ruim twee decennia zingen de heren over het dagelijks wel en wee dat voor een ieder herkenbaar is, in het voor hun zo kenmerkende Gronings dialect. De combinatie van bluegrass-muziek en het Groningse dialect kenmerkt de Stroatklinkers.

 
ZATERDAG 25 NOVEMBER
K’onTOUR THEATER
KISTEN BENSCHOP

 

 

Theatermaker Kirsten Benschop laat ons de innerlijke reis beleven van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster, flashbacks uit het leven van Romy én geacteerde verhalen.

 
ZATERDAG 18 NOVEMBER
DAITHI RUA

 

Daithi Rua (Iers voor ‘Rode David’) is de artiesten naam van Ierse singer songwriter David Donegan. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen. 

 
ZATERDAG/ZONDAG
11/12 NOVEMBER
MAGICAL DUSTMEN WEEKEND

 

Een eenvoudige edoch feeërieke najaarstraktatie!

 
ZATERDAG 4 NOVEMBER
TWIJ KÖRTEN TWIJ LANGEN

 

Twij Körten Twij Langen schrijven hun eigen teksten en meer dan de helft zijn ook eigen composities. Ze nemen u,  in ’t Grunnegs, mee naar het leven van alledag, van vroeger tot nu, omkleed met korte verhaaltjes /anekdotes.

 
ZATERDAG 28 OKTOBER
ROOS GALJAARD & SEBASTIAAN WIERING

 

Prachtige zang en originele gitaar klanken van Roos Galjaard aangevuld met de cello van Sebastiaan staan garant voor een prachtige avond met een mooie mix van folk, pop, jazz en wereldmuziek.

 
 
ZATERDAG 21 OKTOBER
VAN PIEKEREN

 

Foto: Ellis Wensveen

 

Theater-band met een gevarieerd en eigen repertoire, onderkoelde humor en Nederlandstalige teksten die ergens over gaan.

 
ZATERDAG 14 OKTOBER
HENRIËTTE VAN DIJK
EN MARTIN CARON

 

 
Foto: Nicolette Leenstra

Het ingetogen programma ‘Different Worlds’ bestaat uit liedjes die door Van Dijk zijn geschreven. De liedjes zijn uit het leven gegrepen.Van Dijk zingt in het Engels en Nederlands. Martin Caron begeleidt haar op gitaar en mondorgel.

ZONDAG 24 SEPTEMBER
ARIE VUYK
met zijn cabaretprogramma ‘Bij de Horizon Linksaf’
Foto: Andrea Oranje


Een voorstelling van Arie Vuyk is als een goed gevulde goodiebag: de ene verrassing na de andere en voor elk wat wils!

 

ZATERDAG 9 SEPTEMBER JHNNMN

JHNNMN (Johnnymen)

JHNNMN (of Johnnymen, in goed Nederlands) is een band uit Zuidwest Nederland met Nederlandstalige muziek van eigen hand. Dwars door alle genres: van punk tot folk naar blues en via de doedelzak weer naar rock. De teksten zitten bijzonder goed in elkaar en gaan over volwassen liefdesleed en zoete frustratie, aangevuld met milde ergernissen die ontstaan uit dagelijkse dingen. ‘Rockpoëet’ Inge Sanders rijgt de liedjes aaneen  met haar scherpe poëzie.

Johan van Drunen | zang, gitaar
Edmond van As | drums
Mark Kwakernaak | bas, samenzang
Willem Hochstenbach | gitaar
Helga Buitelaar | fluit, tinwhistle, doedelzak, zang
Inge Sanders | poëzie

ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017
ERWIN DE VRIES

Erwin de Vries (Foto: Ronald Pras)

Erwin de Vries is op en top Groninger en treedt inmiddels meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Veel liedjes heeft hij al op zijn naam staan waaruit 8 albums voortvloeiden. De liedjes van deze singer/songwriter zijn rauw, puur en eerlijk.
Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

ZATERDAG 26 AUGUSTUS 2017
TIP JAR (TRIO MET HARRY HENDRIKS)

Tip Jar (Foto: Mark Engelen)

Tip Jar (letterlijk: fooienpot) heeft een fijn repertoire in het genre americana, met uitstapjes naar pop, folk, blues en jazz.
Eerlijke en pure muziek, waarin steeds de essentie en het karakter van het liedje het uitgangspunt is.

Bart de Win | toetsen, gitaar, zang
Arianne Knegt | zang, ukelele
Harry Hendriks | gitaar, banjo, zang