AGENDA 

Hieronder ziet u de aankomende evenementen in De Verrekieker.
Zuiderdiep 43 in Drouwenermond
Reserveren kan via reserveren@verrekieker.nl of 0599-611036

2019

28 SEPTEMBER – DE TROEBADOERS
5 OKTOBER – ARDA FRIEDERICH
26 OKTOBER – PETER SCHAAP
2 NOVEMBER – MOORLAND
16 NOVEMBER – STEERNVANGER
23 NOVEMBER – TAAFTERE

Podium2

2020

15 FEBRUARI – B.J. HEGEN BLEUS BAND

 

Wil je op de hoogte blijven van ons programma? Leuk!
Als je ons een mailtje stuurt, (de-verrekieker@online.nl)
sturen we zo nu en dan een nieuwsbrief.

Hieronder meer info, met een klik op de foto ga je naar de website van (of over) de artiest(en).
ZATERDAG 26 OKTOBER 2019
PETER SCHAAP

Aanvang 20.30 uur
half uur eerder deur open
Entree €10,00

Reserveren: reserveren@verrekieker.nl 
tevens kaartverkoop aan de deur

Foto: Harry Driever

‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Een kleine vijf  jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes en in 2017 verscheen zijn CD ‘Zonder Meer’

 • ‘Adem mijn adem’, ‘De hoge heren van het dorp’ en ‘Vliegen als een vogel’. Midden jaren 70 waren het grote hits voor de Groninger zanger Peter Schaap. Met een toen al hippe baard en zijn gitaar toerde hij avond aan avond door heel Nederland en maakte 4 langspeelplaten met zelfgeschreven en -gecomponeerde Nederlandstalige liedjes. In 1976 ontving hij de ‘Zilveren Harp’ van de stichting Conamus.

  Sinds begin jaren 80 verschoof de activiteit van Peter Schaap in de richting van het schrijven van kinder- en jeugdboeken en Fantasyromans voor volwassenen. In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Budapest de Euro-Award voor zijn romandebuut: “De Schrijvenaar van Thyll.” Inmiddels zijn er, naast korte verhalen voor volwassenen en voor jeugd in diverse tijdschriften en bundels, ruim dertig Fantasyromans van zijn hand verschenen.

  Een kleine vijf jaar geleden raakte Peter Schaap weer geïnteresseerd in liedjes. ‘Nadat er een plank uit een kast was gevallen, kwam er een schoenendoos tevoorschijn met oude geluidsbandjes.’ Het bleken opnames uit de jaren 60, nog voor de tijd dat hij zijn grote successen vierde. ‘Ik vond het leuk om dat terug te horen en tot mijn verrassing zat er best leuk spul tussen.’ Het materiaal van die banden is het startpunt voor zijn album ‘Zonder Meer’ dat begin 2017 uit kwam en bevat zestien nummers, meest Nederlandstalig, waarbij hij zichzelf begeleidt op de gitaar.

  RTV Noord, 23 januari 2017: Zanger Peter Schaap (‘Adem mijn adem’) maakt comeback: https://www.rtvnoord.nl/nieuws/172574/Zanger-Peter-Schaap-Adem-mijn-adem-maakt-comeback

ZATERDAG 2 NOVEMBER 2019
MOORLAND

Aanvang 20.30 uur
half uur eerder deur open
Entree €10,00

Reserveren: reserveren@verrekieker.nl 
tevens kaartverkoop aan de deur

Moorland is een Drents Gronings trio, rond zangeres Ria Pronk en  speelt (akoestische) Americana, een beetje blues, een vleugje folk, een snufje country met een jazzy twist. Zij speelt covers met smoel en eigen werk, veelal in het Engels maar soms ook in haar moerstaal.

 • Moorland neemt je mee op reis met de Eastbound Train. Reisdoel Amerika. We maken een tussenstop in Londen en zetten koers richting Montana met de Westenwind in ons rug en de Cajun Moon aan de hemel. Moorland vertelt haar eigen verhalen, maar ook verhalen van anderen, over verloren liefdes, een schimmige carwash, winnen, verliezen en zomerse dagen die uiteindelijke toch overgaan in de herfst.

  Moorland is:
  Ria Pronk, zang
  Haye de Jong, gitaar
  Laurens van Venrooij, contrabas

ZATERDAG 16 NOVEMBER
STEERNVANGER

Aanvang 20.30 uur
half uur eerder deur open
Entree €12,50

Reserveren: reserveren@verrekieker.nl 
tevens kaartverkoop aan de deur

 
Foto: Geert Marissen

Groningstalige indiefolk, dat hoor je niet elke dag! Of eigenlijk – de term misschien niet, maar de muziek hoor je juist steeds vaker: de Groningse band Steernvanger timmert vol ambitie aan de weg. Het vijftal is op het moment een van de meest optredende Groningstalige acts en is vaak te horen op regionale zenders, van Groningen tot aan Twente.

 • Steernvanger (‘Sterrenvanger’) bestaat uit Dion Bouwes (zang, gitaar), Dennis Krottje (gitaar), Peter van der Struik (bas, zang), Marco Veldman (mondharmonica, zang) en Matthijs Vogt (drums). Hun muziek is toegankelijk en vrolijk, maar ontroert ook. Met hun poëtische, Groningstalige teksten en de vele interactie met het publiek nemen de mannen van Steernvanger je door hun meerstemmige indiefolk op aanstekelijke wijze mee in muzikale vondsten en verhalen, terug naar hun Grunneger roots – hun woddels.

  OP DE RADIO
  ‘Vandoage Komt’ kwam uit in april 2019 en de nieuwste single, ‘Alle Beren Aan De Kaante’, is 14 september uitgekomen. Daarvoor was De wereld in mien kop een regelrechte zomerhit: dit nummer werd Superster op RTV Oost en stond bijna 5 maanden in de Noord 9, de noordelijke hitlijst van RTV Noord, met een tweede plaats in de top 25 van 2018. Met De wereld in mien kop werd Steernvanger dat jaar ook genomineerd voor de Bosklopper Bokaal. De bandleden treden niet alleen vaak op, maar zijn ook veel in de studio, waar ze werken aan een EP en aan plannen voor hun eerste album.
   
  OP HET PODIUM
  Steernvanger trad onder meer op tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, Festival Hongerige Wolf, Drents Liedtiesfestival in het ATLAS theater, Art Carnivale Steendam, Rumbling Earth Festival Groningen, Taribush Kuna, Meulnpop, Martiniplaza (EchtErik Festival), Theater vanBeresteyn, Simplon en Noorderzon. Daarnaast is het een graaggeziene band in de provincies Groningen en Drenthe, op kleinere (Andledon) én grotere podia (VanSlag).

  VROUGER
  In 2017 won Steernvanger, dat toen nog bestond uit het duo Dion Bouwes en Dennis Krottje, het Grunneger Laidjes Festival met Duuster, een van de meest gedraaide Groninger singles van dat jaar (RTV Noord top 3). Bouwes en Krottje schrijven sinds 2017 samen muziek, waaronder De moat is vol, een protestlied over de Groninger aardbevingen. Dit nummer eindigde nipt op een tweede plaats bij de verkiezing Beste Groningstalige Song van 2017. Om hun muziek meer body te geven en hun repertoire te vergroten, vroegen ze in 2018 drie muzikanten bij hun duo, en Steernvanger zag het licht.

ZATERDAG 23 NOVEMBER
TAAFTRERE

Aanvang 20.30 uur
half uur eerder deur open
Entree €10,00

Reserveren: reserveren@verrekieker.nl
tevens kaartverkoop aan de deur

Taaftere is een viermans folk formatie, die zelfgeschreven nummers brengt, meerstemmig zingt en fraaie instrumentale arrangementen toevoegt. Taaftere verzorgt een live-programma met vrolijke en aanstekelijke liedjes in het Brabants en Nederlands. De liedjes nodigen uit om mee te zingen, ontroeren soms, maar laten steeds een eigen geluid horen. 

 • De vier leden van Taaftere hebben ruime achtergrond in de muziek via pop, funk, blues, jazz, folk, bluegrass, cajun, zydeco en texmex en beschikken over nationale en internationale podiumervaring. 

  Taaftere is:
  Mark Söhngen: zang, akkordeon, trekharmonika
  Mario van der Linden: zang, gitaar
  ​Willy Verkuijlen: zang, mandoline, basgitaar
  Joost Witte: zang, percussie, drums

  Folkforum schreef eerder over Taaftere: 
  “Dan klonk de ervaren groep Taaftere met haar Brabo-zydeco juist weer verfrissend. Taaftere heeft met die aanstekelijke muziek – eindelijk – een waardig Brabants antwoord op de Limbo-texmex van Rowwen Hèze.”

ZATERDAG 15 FEBRUARI 2020
B.J. HEGEN BLUES BAND

Aanvang 20.30 uur
half uur eerder deur open
Entree €10,00

Reserveren gewenst: reserveren@verrekieker.nl
beperkte kaartverkoop aan de deur

Foto: BJ Hegen Bluesband

B.J. Hegen is één van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. Dat wordt weer ouderwets genieten!

 • De Drentse B.J. Hegen (Assen 1942) is een van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. B.J. Hegen bluesgitarist, zanger, schilder en cartoonist kent over een periode van meer dan 50 jaar een wisselende muzikale carrière. B.J. Hegen’s muzikale reis dateert van de jaren 60.

  Beinvloed door de toen geldende muzikale normen gaf hij zich in eerste instantie over aan de popmuziek. Ondertussen kwam hij ook in aanraking met de blues en daarin werd hij bijzonder aangetrokken door de vertolkers van de Chicagostijl waaronder favoriete exponenten als Johnny Young en John Little John. B.J. bestudeerde de Chicagostijl en ging uiteindelijk terug tot de archetypische oervormen van de blues. Het waren deze invloeden die hem deden besluiten om in de jaren zeventig definitief over te stappen naar een te formeren bluesband onder zijn eigen naam. Zijn band begeleide Amerikaanse artiesten als Eddy Burns en Eddie C. Campbell tijdens tournees door Europa.

  In de jaren 80 verzorgde hij met zijn Band de support act voor B.B. King in Den Haag. Hegen is een uitstekend gedocumenteerd kenner van de blues, en Chicago Blues in het bijzonder waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie brengt. In Jan Warntjes (Drieborg, 1942) heeft hij sinds jaar en dag zijn vaste pianist gevonden. Warntjes leerde in de jaren 60 de grondbeginselen van de ragtime in New Orléans. In ruil voor drank bracht Sweet Emma Barret hem de akkoordenschema’s en het syncopisch spelen bij wat later uitgroeide tot het ragtime solowerk. De volgende fase was de Dixielandstijl. Jan speelde in verschillende Dixielandbands, maar de liefde voor het solowerk bleef hem boeien. Pas in 1976 kwam de Blues weer naar voren en later de Boogie Woogie, zijn herinneringen van de ontmoetingen met Bluespianisten uit de States komen bij hem dan ook steeds weer boven. In 1977 werd de tweede prijs gewonnen op het Nationaal Blues en Woogie festival te Bergen (Noord-Holland) en werd hij dan ook een geziene gast bij Bluesfestivals en in Jazzcafés. De non-commercie heeft steeds een positieve invloed gehad op zijn spel, zodat zeer authentiek werk naar voren komt. Samen vormen deze mannen een authentiek Blues duo, dat regelmatig wordt uitgebreid met een ritmesectie die bestaat uit bassist Frans Többen en slagwerker Hank van der Veen.

  Nog niet zo lang geleden bracht de band hun studio cd All-round Men uit, die nu wordt opgevolgd door een in eigenbeheer uitgebrachte live registratie. De vier nummers op deze schijf, die live werden opgenomen tijdens een optreden in cultuurpodium Vanslag in Borger, Drenthe, is een fraaie aanvulling op de cd All-round Men. Warntjes trapt af met een piano intro op de kalme shuffle Lightnin’ Struck Poorhouse en vult verder met kamerbrede akkoorden, waarmee Hegen met zijn herkenbare zangstem prima uit de voeten kan. Ook Steady Rollin’ Man wordt in een medium tempo shuffle strak neergezet en smaakvol door Hegen van doeltreffend gitaarwerk voorzien. Het tempo gaat flink omhoog in My Heart’s Cryin’, waarin BJ Hegen met zijn puntige gitaar riffs de zaak behoorlijk op scherp zet. Rooster Blues, een signature song van Hegen die vol breaks zit, swingt heerlijk de speakers uit. Afwisselend wordt er, op het vakkundig fundament van een walking bass van Frans Többen en het uiterst swingende drumwerk van Hank van der Veen, driftig door Hegen en Warntjes op respectievelijk harmonica en piano gesoleerd. Authentieke blues van Drentse bodem, die je tegenwoordig maar weinig meer hoort.