Archief

Hieronder ziet u de afgelopen evenementen in De Verrekieker.


ZONDAG 
17 DECEMBER
DE STROATKLINKERS

 

Al ruim twee decennia zingen de heren over het dagelijks wel en wee dat voor een ieder herkenbaar is, in het voor hun zo kenmerkende Gronings dialect. De combinatie van bluegrass-muziek en het Groningse dialect kenmerkt de Stroatklinkers.

 
ZATERDAG 25 NOVEMBER
K’onTOUR THEATER
KISTEN BENSCHOP

 

 

Theatermaker Kirsten Benschop laat ons de innerlijke reis beleven van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster, flashbacks uit het leven van Romy én geacteerde verhalen.

 • Zaterdag 25 november speelt Kirsten Benschop ‘Wie stenen losbreekt’ om 20.00 uur in De Verrekieker. Beleef de innerlijke reis van hoofdpersoon Romy tijdens haar verblijf in een Benedictinessenklooster. Bijzondere inzichten worden afgewisseld met inspirerende teksten en bieden een hoopvol perspectief. ‘Wie stenen losbreekt’ laat zien wat stilte met je doen kan.

  Romy, een vrouw van middelbare leeftijd, wordt op een ochtend wakker met een bevreemd gevoel. Ze is moe en voelt zich leeg. Onzekerheid bekruipt haar, want dit zijn gevoelens die ze helemaal niet kent. Ze besluit voor een korte retraite naar een klooster te gaan, in de hoop daar rust te vinden en haar leven weer snel op orde te hebben. In het klooster maakt zij kennis met een geheel ander ritme; met stilte; met eenvoud en met werk van auteurs die schrijven over thema’s die haar bijzonder treffen. Als de dag aanbreekt dat zij het klooster verlaten zal, bevindt zij zich op een keerpunt in haar leven.

  Afwisselende voorstelling

  Op de cadans van de getijden in het klooster wisselen heden, verleden en de verbeelde inspiratie elkaar af. ‘Wie stenen losbreekt…’ is een afwisselende voorstelling met scènes in het klooster; flashbacks uit het leven van de vrouw en geacteerde verhalen van o.a. Kahlil Gibran (De profeet), Primo Levi (Is dit een mens?) en Antoine de Saint-Exupéry (De kleine prins).

  Met ‘Wie stenen losbreekt’ probeert Kirsten Benschop thema’s als relaties, werk, burn-out en afscheid dichtbij te brengen en middels een zoektocht (die de voorstelling is) in een positief kader te plaatsen van vertrouwen, liefde en hoop

   Kirsten Benschop

  Acteren en schrijven gaan hand in hand bij Kirsten Benschop. Vanaf haar 12e jaar speelt zij al toneel. Eerst in diverse gezelschappen in Veenendaal, waar zij onder meer hoofdrollen speelt in ‘Bruid in de morgen’ van Hugo Claus, ‘Er valt een traan op de tompoes’ van Annie M.G. Schmidt en ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans. In het jaar 2000 start Kirsten het semiprofessionele gezelschap K’onTour Theater en in 2006 besluit Kirsten onder de vlag van K’onTour Theater solovoorstellingen te brengen. Na diverse literatuur te hebben bewerkt tot solotheater, ontstaat de behoefte een theatersolo met meer spirituele diepgang te maken. In 2010 wordt ‘Wie stenen losbreekt’ een feit.

  Kirsten begint zaterdag om 20.00 uur, toegang €10,-. De deur is een half uur eerder open. Reserveren kan via de-verrekieker@online.nl of 0599-611036, maar zonder reservering bent u ook van harte welkom. Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker is te vinden aan het Zuiderdiep 43 in Drouwenermond en op www.verrekieker.nl.

 
ZATERDAG 18 NOVEMBER
DAITHI RUA

 

Daithi Rua (Iers voor ‘Rode David’) is de artiesten naam van Ierse singer songwriter David Donegan. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen. 

 • Zaterdag 18 november staat de Ierse singer songwriter Daithi Rua met mooie liedjes en fijne verhalen op het podium van Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker.

  Daithi Rua – Iers voor ‘Rode David’ – is de artiesten naam van David Donegan. Daithi kreeg het muziek maken met de paplepel ingegoten. Al op vrij jonge leeftijd speelde hij in de local folkband van zijn ouders. Na zijn schooltijd vormde hij de Celtic Rock band ‘Sans Souci’, waarmee hij op Europese Festivals speelde en zelfs op tour ging in het Midden Oosten, samen met Davey Arthur van Furey’s Fame. Hij won diverse talentenjachten en muziekcompetities. Eind jaren 90 lonkte het vaste land en verruilde Daithi Ierland voor het vaste land van Europa. Als thuisbasis koos hij Gent in België. Dat bleek een prima voedingsbodem voor zijn creativiteit. Inmiddels heeft hij vele mooie samenwerkingsverbanden op zijn naam staan, zoals met Eva de Roovere, Aidan Burke, Urban Trad en Kadril. Zijn teksten, stevige stem en fijne gitaarbegeleiding maken van hem ook een gewilde solo-artiest.

  Dit jaar viert hij dat hij al weer 25 jaar in ‘the business’ is. Daithi schrijft nummers die recht uit het hart komen, soms met een lichte politieke lading en altijd over wat hem op dat moment fascineert. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen.

  Daithi Rua begint zaterdag om 20.30 uur, toegang €10,-. De deur is een half uur eerder open. Reserveren kan via de-verrekieker@online.nl of 0599-611036, maar zonder reservering bent u ook van harte welkom. Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker is te vinden aan het Zuiderdiep 43 in Drouwenermond en op www.verrekieker.nl.

 
ZATERDAG/ZONDAG
11/12 NOVEMBER
MAGICAL DUSTMEN WEEKEND

 

Een eenvoudige edoch feeërieke najaarstraktatie!

 • Zaterdag 11 november
  14.30 tot 16.30: The Northern Sessions met Willem Noordstrand
  20.00 uur: Karina Appeldorn, De Wisch Sneu Alleen + verrassing, Onland
  21.00 uur: Elrieke van Gelderen & Leopold Geldtmeijer 

  Zondag 12 november
  14.00 uur: Ol’ Houd, Natasja Khan, Verrassingsact
  15.00 uur: Annemarieke Coenders & Sido Martens

  Doorlopend (ook zaterdagavond en zondag): Craycin Route, LapTop Cinema, Bijzonderiteiten Kabinet, Internationaal Waarvrager en De Norse Wafelbakker.

  Artiesten info:

  Northern Sessions met Willem Noordstrand (rechts)
  Willem organiseert regelmatig muziekmiddagen, en deze keer is hij met ons in De Verrekieker. Ben jij amateur muzikant en speel je akoestisch? Wil je een keer aanschuiven en wat laten horen? Van harte welkom!!!

  Karina Appeldorn
  Je kan Karina een aantal keren horen met haar gedichten en fascinerende korte verhalen.
  Dit zegt zij over zichzelf en over haar taalwerk:
  Karina Appeldorn (1968). Geboren in Musselkanaal, stadjer sinds 1986. Houdt van herfst, dansen en warme voeten. Schrijft uit eerbied, gekkigheid, verdriet en verwondering, om te onderzoeken, plaatsen en delen.
  “Als ik praat, weet ik nooit precies met welke woorden ik ga zeggen wat ik vertellen wil. Maar ze komen, gestuurd door het punt in mijn hoofd vallen de juiste woorden op hun plek. Wonderlijk vind ik dat. Er zijn ook woorden die zomaar komen, die blijven wachten, me aanstaren, iets van me willen. En dan vraag ik ze ‘wat?’ Maar ze antwoorden niet. Ze blijven. Ze zijn blij of droog, droef of dwingend, plagerig, boos. Ze blijven tot ik ze op papier zet, me door hen laat sturen. En als na wat geworstel en gestoei, het ons bevalt wat we samen hebben gevonden, dan knikken we naar elkaar en zwijgen content. 

  Woorden zijn cadeautjes.”

  Foto: Veronique Hogervorst

  De Wisch Sneu Alleen
  Een paar liedjes, al dan niet met animatiefilms. En met een verrassing!
  Dus we hopen dat dat ‘sneu alleen’ ook deze keer wel weer mee zal vallen…

  ONLAND, Rens Koldenhof en Engelien van de Bunte
  Rens en Engelien brengen toegankelijke Nederlandstalige liedjes, geschreven door Engelien, van extra muzikale sfeer en diepte voorzien door Rens. Mooie gevoelige teksten, herkenbare onderwerpen.

  Foto: K. Staps

  LEOPOLD GELDTMEIJER & ELRIEKE VAN GELDEREN
  Leopold en Elrieke zijn volledig in staat om ook ieder afzonderlijk een fantastisch optreden te verzorgen. Dus laat staan met z’n tweeën…
  Leopold Geldtmeijer zagen we dit jaar al als speciale gast tijdens de unieke kunstweek in het Limburgse Neeritter… Met een fascinerend solo optreden, waarbij hij niet alleen inging op verschillende gitaarspeltechnieken, maar ook putte uit zijn jarenlange muzikale carriëre, waarin hij talloze Nederlandse en buitenlandse muzikanten tegenkwam. Een zeer onderhoudende zeer sympathieke topmuzikant!
  Elrieke van Gelderen is in iedere opzicht een bijzonder plezierig verhaal apart… En zij is niet alleen door Leopold ontdekt, ook aan mensen als Linda Simpson (Magna Carta!) zijn haar kwaliteiten niet ontgaan. Met Linda ging ze zelfs op tournee in Engeland en hier in Nederland vind je haar regelmatig terug, al dan niet solo, in het singer/songwriter circuit en op speciale muzikale evenementen. Naast haar eigen liedjes speelt Elrieke, net als Leopold, toppers uit het Americana- en folkrepertoire. En zaterdagavond doen zij dat dus samen.
  A splendid time is guaranteed for all !!!!

  Ol’ Houd is al jaren een van onze favoriete groepen.
  Al heel wat keren was Ol’ Houd bij ons, maar nu zijn wij eigenlijk bij hen te gast!
  Want De Verrekieker is een soort thuisbasis voor deze overleveraars van het levenslied… Deze muzikale helden zijn in staat tranen met blijheid te vullen, en aan depressieve anderzijds destructieve ervaringen een opbouwende toon te geven. Maar zij betalen een prijs voor ons welbevinden en voor hun kunst: met name de man met de gouden hoed heeft zich moeten wapenen tegen alle ellende die hij jarenlang bezong, en hij is nu een man met een hart van steen…! Hulde!

  Natasja Khan
  Blij met Natasja. Altijd een feest! Met haar expressieve dansen, haar prachtige kostuums, met haar bijzondere persoonlijkheid, haar ongrijpbare intentie en haar mooie uitstraling is zij een magische verschijning. En dan heeft ze ook nog een verrassing…

  SIDO MARTENS & ANNEMARIEKE COENDERS
  Twee artiesten die een feest op het podium zijn.
  Sido stond ooit solo op het hoofdpodium van Pink Pop, was lid van de fameuze groep Fungus en maakte sindsdien het ene uitzonderlijke album na het andere. Met misschien wel als hoogtepunt de in 2016 verschenen cd ‘Weerbarst’.
  Annemarieke is welliswaar jonger, maar kwaliteit laat zich niet altijd in jaren uitdrukken: prachtige eigen liedjes!!! Hoe ze het programma in gaan delen is altijd een verrassing. Ze wisselen elkaar af, doen soms iets samen, ze maken een grapje naar het publiek, dollen over en weer een beetje met elkaar.
  En het valt daardoor in eerste instantie misschien niet echt op, maar dan plotseling dringt de harde waarheid tot je door: “Ja maar wacht eens even… Ik zit hier naar super schitterende muziek te luisteren”. En zo is het. Wij nodigen iedereen van harte uit om te komen genieten!!!

 
ZATERDAG 4 NOVEMBER
TWIJ KÖRTEN TWIJ LANGEN

 

Twij Körten Twij Langen schrijven hun eigen teksten en meer dan de helft zijn ook eigen composities. Ze nemen u,  in ’t Grunnegs, mee naar het leven van alledag, van vroeger tot nu, omkleed met korte verhaaltjes /anekdotes.

 • Twij Körten Twij Langen wordt gevormd door Eltje Doddema (Harkstede), Harm Tabak (Appingedam) en Bart & Evert Kruizinga (Bellingwolde / Winschoten). Het viertal trof elkaar begin 2016 tijdens de opname van een CD en ze deden een eenmalig gezamenlijk optreden tijdens een benefietconcert. De respons was goed en dat deed hen besluiten om door te gaan. Inmiddels is er al een CD opgenomen met 7 nummers en treedt het viertal door de hele provincie Groningen en in de grensstreek van Drenthe op.

  Eltje Doddema zit al decennia in de muziek. Hij heeft meerdere CD’s uitgebracht en had met ‘Melles’ een grote hit en de Nederlandse publieksprijs van beste cover. Harm Tabak zit ook al een tijdje in de muziek en heeft meerdere bands waarmee hij op pad is. De broers Bart & Evert treden ook samen op als K twije (K2). Zij wonnen begin dit jaar de 2e prijs bij het Grunnegs Laidjesfestival.

  Twij Körten Twij Langen neemt u in een twee uur durend programma met luisterliedjes, korte verhaaltjes en anekdotes mee naar het leven van alledag. Gecombineerd met sterke teksten in ‘t Grunnegs zorgen ze voor een sfeervolle avond.

 
ZATERDAG 28 OKTOBER
ROOS GALJAARD & SEBASTIAAN WIERING

 

Prachtige zang en originele gitaar klanken van Roos Galjaard aangevuld met de cello van Sebastiaan staan garant voor een prachtige avond met een mooie mix van folk, pop, jazz en wereldmuziek.

 • Zangeres en gitariste Roos Galjaard (1973) begon als straatmuzikant in Gouda. Na enkele lange omzwervingen in zuidelijk Afrika heeft ze sinds 1995 haar muzikale vleugels uitgeslagen in het noorden van Nederland.

  Roos is a singer-songwriter met eigen werk, waarbij ze invloeden uit de folk-, pop-, jazz- en wereldmuziek tot een bijzonder eigen stijl weet te smeden. Ze stond al eens op Eurosonic en gaat volledig haar eigen (muzikale) weg. Roos bracht 3 cds uit met haar band Gather Roses . De laatste, getiteld “As the sun will guide me home” kwam in december 2011 uit. De titelsong hiervan is als clip op youtube verschenen en het album kreeg lovende recensies, o.a. van Folkforum: “Wat een leuk album is dit! De onbevangenheid waarmee Gather Roses de liedjes op dit album ten voetlicht brengt, is een genot om naar te luisteren!”

  In juni 2010 was de release van een solo album (I am Water), waarbij Roos Galjaard samenwerkte met o.a. folkmuzikanten Linde Nijland en Bert Ridderbos en gitarist en componist Phil Mills: ” Met recht een pure verzameling van enkele blinkende muzikale prachtpareltjes” (Platomania Oktober 2010).

  Sinds 2011 treedt Roos Galjaard op met cellist en zanger Sebastiaan Wiering in binnen én buitenland! Zo speelden zij in 2012 én 2015 op het singersongwriterfestival in Kopenhagen en in 2013 op het melodicafestival in Aarhus, Denemarken. Ook waren zij geboekt als act op het mooie Noordfolk festival in Veenhuizen. Regelmatig spelen zij in theatertjes, huiskamers en festivals, waarbij ook de mooie teksten volledig tot hun recht komen. Live zorgen zij voor een bijzondere ervaring waarbij het mooie samenspel en de verfrissende interpretaties alle ruimte geven aan de warme gitaarklanken, de zuivere en krachtige stem van Roos en de meeslepende diepte van de cello.

  Voor een impressie:

  In 2015 lanceerden zij hun nieuwe CD Many Hours Still to Come.
  “Many hours still to come – er is nog veel tijd over, hopen wij! Om muziek te maken, op te treden, te creëren en leuke momenten te beleven.
  Toen we ons eerste optreden hadden in januari 2012 was het niet onze bedoeling om samen een CD te maken. Maar nadat mensen ons regelmatig vroegen – mensen wiens naam we niet meer weten maar des te meer willen bedanken – is-ie er dan toch!
  De titel van de CD is een frase uit de tekst van het nummer Tattoo City, dat gaat over Roos’ omzwervingen in Barcelona eind jaren ’90. Het beschrijft een tijdloze plek in onze verbeelding. Het is een nummer dat we vanaf het begin van onze samenwerking in ons hart hebben gesloten en dat al jaren een vaste plek heeft in onze live show. De CD Many hours still to come is het resultaat van ruim vier jaar wederzijdse inspiratie en toewijding”.

 
 
ZATERDAG 21 OKTOBER
VAN PIEKEREN

 

Foto: Ellis Wensveen

 

Theater-band met een gevarieerd en eigen repertoire, onderkoelde humor en Nederlandstalige teksten die ergens over gaan.

 • Jan van Piekeren (‘wereldberoemd in Utrecht’) loopt al even mee in de muziek scene. Als voorman van nederpopband Overlast maakte hij heel Nederland onveilig. Met zijn muzikale kompaan Johan Fransen op gitaar, aangevuld met bassist Wouter Kronenberg (Liesbeth List, De Jantjes) en percussionist Hans Boosman (Het Goede Doel), trekt hij nu langs theaters en cafés met een schatkist aan Nederlandstalige muziekpareltjes. Met zijn doorleefde stem en sterke teksten maakt hij elk optreden tot een belevenis.

  Foto: Willy Wilpstra

  ‘Heavy passie op beschaafd volume’ is wat Van Piekeren brengt door semi-akoestisch te spelen, zonder drummer of grote versterkers. Denk ‘Tom Waits meets Ramses Shaffy en JJ Cale’. Eigen werk, hier en daar afgewisseld met een bestaand nummer in een ander arrangement.

  Voorlopige hoogtepunten: Parade en Uitmarkt, Interview met live-optreden in VARA’s Spijkers met Koppen, VPRO TV, Cult-TV Amsterdam. Stamgast RTV Utrecht U Vandaag.

   Hifi.nl:
  RECENSIE: VAN PIEKEREN – “LIJF & RAUW” EP (CD)
  “Van Piekeren laat wederom horen dat zijn rokerige, doorleefde stemgeluid prima past bij de poëtische teksten die de vrijdenkende krasse knar uit zijn geest-verruimde glimmende hersenpan weet te toveren”

  Audio-creative:
  VAN PIEKEREN – PARELSESSIES
  “Het is een bijzondere avond. Jan introduceert zijn nummers graag met een verhaal. De ene keer kritisch op de hedendaagse maatschappij en soms heel persoonlijk. Zo persoonlijk zelfs dat een ieder tijdens het nummer wat er op volgt met kippenvel zit te luisteren.”

 
ZATERDAG 14 OKTOBER
HENRIËTTE VAN DIJK
EN MARTIN CARON

 

 
Foto: Nicolette Leenstra

Het ingetogen programma ‘Different Worlds’ bestaat uit liedjes die door Van Dijk zijn geschreven. De liedjes zijn uit het leven gegrepen.Van Dijk zingt in het Engels en Nederlands. Martin Caron begeleidt haar op gitaar en mondorgel.

 • Henriette van Dijk: “Zolang als ik me kan herinneren zing ik… Er zijn jaren geweest dat ik meer zong dan sprak. Het is voor mij als ademen, lachen en huilen. Ik zong altijd,op straat in de tunnels of op de fiets. Mooie klanken en melodieën betoveren mij. Men zegt dat mijn muziek warm, melodieus en expressief is. Mijn teksten gaan o.a over de liefde, vrijheid en respect.”

  “Ik heb inmiddels al honderden concerten gegeven, de afgelopen jaren o.a op Oerol. Ook stond ik in Paradiso, de Oosterpoort en het Stadspark. Mijn nieuwe liedjesprogramma heet ‘Different Worlds’. Martin Caron begeleidt mij op gitaar en mondharmonica.”

  Foto: Jan Eggens

  Martin Caron: “Mijn vader heeft mij van jongs af aan laten zien hoe het is om mooie muziek te maken. In het gezin werden we opgevoed met klassieke muziek. Als mijn vader piano speelde zorgde ik voor het omslaan van de bladmuziek. Nog steeds is klassieke muziek voor mij een bron van rust en bezinning. Op de middelbare school heb ik mijn eerste gitaar gekocht en ben vervolgens altijd aan dit instrument verbonden gebleven. Ik merkte dat het voor mij een ideaal instrument is om mijn gevoel en emotie te vertalen en te uiten. Als gitarist heb ik mij voornamelijk autodidactisch ontwikkeld. Dit aangevuld met workshops op het gebied van solo-gitaar en flamenco. Na verschillende omzwervingen in coverbands (solo gitaar, bas) ben ik weer terug bij de mooie klanken en mogelijkheden voor directe expressie van de akoestische gitaar.”

ZONDAG 24 SEPTEMBER
ARIE VUYK
met zijn cabaretprogramma ‘Bij de Horizon Linksaf’
Foto: Andrea Oranje


Een voorstelling van Arie Vuyk is als een goed gevulde goodiebag: de ene verrassing na de andere en voor elk wat wils!

 

 • In Bij de Horizon Linksaf gaat Arie op zoek naar de grenzen van zijn kunnen. En daarbij stuit hij op levensvragen als: Kun je met ademen je geld verdienen? Bestaat Veenendaal echt? En zo ja, waarom?

  Eén ding is zeker: een onmisbare avond lachen op hoog niveau, waarbij u geleid wordt door Arie, uw veilige gids in het land van de grenzeloosheid: “Ik geef het publiek een prachtige, hilarische avond, zodat de bezoekers terugkeren naar het theater!”

  De opbrengst van deze voorstelling is naar de hulp voor Sint Maarten gegaan.

  Arie Vuyk won het Parkstad Cabaret Festival en de Publieksprijs op het Griffioen Cabaret Festival.
  In 2016 was hij winnaar in de categorie cabaret–comedy op het festival Twentse Lente.

  Biografie

  Ik ben in 1969 geboren in Krimpen aan den IJssel. Van jongs af aan ben ik gegrepen door cabaret, waarbij Fons Jansen, Freek de Jonge en Drs. P. grote voorbeelden zijn.

  Arie Vuyk

  In 2001 won ik het Parkstad Cabaret Festival.
  In 2004 won ik het Griffioen Cabaret Festival.
  In 2016 won ik in de categorie cabaret/comedy Twentse Lente.

  Ik acteerde acht jaar bij theatergroep Kijk Haar Nou en had een eigen tv programma op Rotterdam TV. Ik ben tekstschrijver voor onder andere Het Groot Niet Te Vermijden, die met mijn Piemellied een theater -en YouTube hit scoorden. Tevens schreef ik de biografie van deze groep, welke verscheen bij uitgeverij Trichis. In het najaar van 2017 verschijnt mijn tweede boek.
  Samen met René Splinter maakte ik de CD Bij de Horizon Linksaf, waarop de liedjes uit mijn meer dan tien theaterprogramma’s terug te vinden zijn.
  Voor het Comedy Café te Amsterdam regisseerde ik de start-up opera Orfeo.
  Sinds 2016 maak ik ieder jaar een avondvullend oudejaarsconference.

  Hoogtepunten uit mijn loopbaan zijn elf grappen van mijn hand die zijn opgenomen in Het Grootste Citatenboek ter Wereld, samengesteld door Gerd de Ley en de complimenten die ik van Youp van ’t Hek en Paul van Vliet kreeg nadat ze mij hadden zien optreden.

  Persquotes

  Algemeen Dagblad: “Zijn typetjes scoren bij het publiek…” en “… Een evenwichtige voorstelling met tal van rode draden, van een onbevreesde artiest met ervaring.”
  Glans Magazine: “Een blijvertje in cabaretland”
  RTV Krimpenerwaard: “Oudejaarsconference Arie Vuyk smaakt naar meer.”
  Friesch Dagblad: “… de lach kan niet uitblijven. Ook aan durf mankeert het Vuyk niet.”

   

ZATERDAG 9 SEPTEMBER JHNNMN

JHNNMN (Johnnymen)

JHNNMN (of Johnnymen, in goed Nederlands) is een band uit Zuidwest Nederland met Nederlandstalige muziek van eigen hand. Dwars door alle genres: van punk tot folk naar blues en via de doedelzak weer naar rock. De teksten zitten bijzonder goed in elkaar en gaan over volwassen liefdesleed en zoete frustratie, aangevuld met milde ergernissen die ontstaan uit dagelijkse dingen. ‘Rockpoëet’ Inge Sanders rijgt de liedjes aaneen  met haar scherpe poëzie.

Johan van Drunen | zang, gitaar
Edmond van As | drums
Mark Kwakernaak | bas, samenzang
Willem Hochstenbach | gitaar
Helga Buitelaar | fluit, tinwhistle, doedelzak, zang
Inge Sanders | poëzie

 • Johnnymen is een band uit Zuidwest Nederland. De teksten zijn in het Nederlands, van de hand van Johan van Drunen en gaan over volwassen liefdesleed en zoete frustratie, aangevuld met milde ergernissen die ontstaan uit dagelijkse dingen. De muziek laat zich niet in één hokje plaatsen. Verschillende stijlen worden aangewend om de teksten te ondersteunen: van country, via rock, folk, blues tot punk. Daarom is het ook lastig vergelijkingen te bedenken met bekendere acts en artiesten. Sommigen zeggen: “hé, die Johan, da’s net Cornelis Vreeswijk”. Anderen roepen: “Bluf!!” of “Raggende Manne!!” en weer anderen zeggen: “Goh, net Stef Bos”, of “net Frank Boeyen, maar dan verstaanbaar”.  

  De band, eerder met 4 vaste krachten, bestaat inmiddels uit 6 personen: Helga Buitelaar bracht het blaasinstrument in vele vormen in de muziek, terwijl Inge ‘Rockpoëet’ Sanders de liedjes aaneen rijgt met haar scherpe poëzie. De band speelt regelmatig op allerlei locaties, van festivalletjes tot café’s tot theater-achtige plekken. Akoestisch of elektrisch. 

  Er zijn drie cd’s uitgebracht: “Fort de Hel” (2012), “Vakman” (2015) en “Donderman” (maart 2017). 

  Inge Sanders

  Sinds november 2016 is Inge huisdichter van de JHNNMN. Inge vult de muziek aan met korte gedichten die passen bij of in de muziek. Op www.ingeschrijft.nl worden haar gedichten gepubliceerd en in 2014 kwam haar eerste dichtbundel “Poëzie en anders niet” uit. Inge schrijft in het Nederlands en weet altijd woorden te vinden die herkenning oproepen, zonder in clichés te vervallen. Humor, liefde, lust en leed, het is er allemaal.

ZATERDAG 2 SEPTEMBER 2017
ERWIN DE VRIES

Erwin de Vries (Foto: Ronald Pras)

Erwin de Vries is op en top Groninger en treedt inmiddels meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Veel liedjes heeft hij al op zijn naam staan waaruit 8 albums voortvloeiden. De liedjes van deze singer/songwriter zijn rauw, puur en eerlijk.
Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

 • Biografie

  Erwin de Vries op en top Groninger en treedt inmiddels meer dan 20 jaar op met zijn Groningstalige liedjes. De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. Veel liedjes heeft hij al op zijn naam staan waaruit 8 albums voortvloeiden; Riep veur Opnoame (1997), Haim (2001) (met zijn toenmalige band Deheleboel), Wie (2003), Aigenhaimer (2006) , Dichter in Mie (2008), Leef t Leven (2011), De Tocht van de Noakende Zunderling(2014) en sinds eind 2016 het album De Noodzoak. Daarnaast kwamen ook 2 DVD’s uit van zijn succesvolle theaterprogramma’s Aigenhaimer(2007) en Dichter in mie (2009). Vaak speelt hij samen met zijn gitarist en toetsenist of met hele band.

  Erwin de Vries (Foto: Ronald Pras)

  Daarnaast is hij te boeken bij u thuis in de huiskamer. Maar ook de samenwerking met bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest, Strijkorkesten, Muziekverenigingen of Guido’s Orchestra brengen altijd iets bijzonders. De liedjes van deze Singer/songwriter zijn rauw, puur en eerlijk. Heel direct, mooi, persoonlijk, zo nu en dan absurd, maar altijd met een boodschap.

ZATERDAG 26 AUGUSTUS 2017
TIP JAR (TRIO MET HARRY HENDRIKS)

Tip Jar (Foto: Mark Engelen)

Tip Jar (letterlijk: fooienpot) heeft een fijn repertoire in het genre americana, met uitstapjes naar pop, folk, blues en jazz.
Eerlijke en pure muziek, waarin steeds de essentie en het karakter van het liedje het uitgangspunt is.

Bart de Win | toetsen, gitaar, zang
Arianne Knegt | zang, ukelele
Harry Hendriks | gitaar, banjo, zang

 

 • Tip Jar is het muzikale project van Bart de Win, Arianne Knegt en Harry Hendriks.

  Bart de Win draait al heel wat jaren mee in de muziek, was vijftien jaar lang Vaste Man bij Gerard van Maasakkers, tourt met internationale artiesten als Iain Matthews, Walt Wilkins en The Birds of Chicago, gaf les aan jong talent zoals Shirma Rouse en bracht daarnaast onder eigen naam drie albums met roots-muziek uit.

  Arianne Knegt debuteerde als leadzangeres bij country- en rockabillygroep ‘Mary-lou & The Good Old Boys’ en maakte deel uit van Bart’s band ‘The Simple Life’.

  Harry Hendriks verdiende net als Bart zijn sporen bij Gerard van Maasakkers, is een fenomenale begeleider, en timmert ook als frontman aan de weg met zijn veelzijdig repertoire.

  Onder de naam Tip Jar (letterlijk: fooienpot) bundelde het trio de krachten, met als resultaat een fijn

  Tip Jar (Foto: Wil Crooymans)

  repertoire in het genre americana, met uitstapjes naar pop, folk, blues en jazz. Eerlijke en pure muziek, waarin steeds de essentie en het karakter van het liedje het uitgangspunt is.

  Na de CD’s Back Porch en Let Go, komt Gemstone Road 1 september officieel uit. 

   

  Persquotes:

  Heaven: Opnieuw bewijst De Win zich een meer dan uitmuntende countryfolk singer-songwriter, die dertien nieuwe klassesongs aan zijn palmares toevoegt. Uitzonderlijk melodieuze, pakkende nummers.
  Musicmaker: Wie dit album zou luisteren zonder enige informatie over Tip Jar te hebben, zou nooit raden dat deze artiesten gewoon in ons kikkerlandje wonen. Back Porch lijkt rechtstreeks van het Amerikaanse platteland te komen. Gevoelige liedjes. Bart en Arianne hebben unieke stemmen die elkaar goed aanvullen.
  Oor: Hoogstaande amaricana uit Nederland. Pure schoonheid. Gesmeed met een ongebreidelde liefde voor muziek lukte het Bart de Win en Arianne Knegt opnieuw een voortreffelijke plaat te maken.
  Altcountryforum: Goudeerlijke, zorgvuldig gecomponeerde en veelal héél fraai gezongen liedjes die hun ontstaan meer ontlenen aan de weidse vlakten van Texas dan aan de kleigrond van Noord-Brabant. Uitmuntende harmonieën.
  Jaap Boots, Radio 6: Mooie nieuwe plaat onder de naam Tip Jar. Puike productie.
  Jeroen Drogt, 3FM: Tip Jar: een naam die je wat mij betreft onmiddellijk mag onthouden.
  Dolf Jansen, Radio 2: Fijne liedjes. Hartstikke leuke plaat.
  Johan Derksen, Radio Rijnmond:
 Volwassen rootsmuziek uit Nederland. De Nederlandse Emmylou Harris en Gram Parsons.
  Eindhovens Dagblad: De stemmen van multi-instrumentalist Bart de Win en echtgenote Arianne Knegt kleuren perfect bij elkaar. Ze leken voorbestemd om duetten te zingen.
  Altcountryforum:
 Mijn tip: als Tip Jar in de buurt is, ga kijken en koop die plaat.
  Folkforum: Fijne countryfolkliedjes. Pareltjes die langzaam onder je huid kruipen.
  Rootstime: Dit soort muziek is van een veel hoogstaander kwalitatief niveau dan wat we dagelijks via de commerciële radiozenders door de strot krijgen geduwd.
  Blues Magazine: Wat speelt Bart vreselijk mooi. Wat klinkt dit samen geweldig. Prachtig die stem van Arianne.