AGENDA 

Hieronder ziet u de aankomende evenementen in De Verrekieker.
Reserveren kan via reserveren@verrekieker.nl of 0599-611036

Klik op de foto om naar de website van (of over) de artiest(en) te gaan.

ZATERDAG 21 APRIL
MIRJAM PATTIWAEL (ZUIDERVELD)
& PIETER NANURU

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €7,50

Mirjam Pattiwael zal haar eigen geschreven Engelstalige nummers spelen. Typerend is haar warme stem. Haar muzikale ondersteuning bestaat uit gitarist Pieter Nanuru. Als de zang zwijgt zingt de gitaar van Nanuru met een even warm geluid. Dit maakt het samenspel van Mirjam en Pieter geweldig om te horen én te zien!

 • Mirjam Pattiwael zal haar eigen geschreven Engelstalige nummers spelen. In 2011 kreeg Mirjam de allereerste Ab Sligter Award en sindsdien heeft Mirjam een repertoire aan eigen nummers en is ze al op vele podia te zien en te horen geweest.

  Een compilatie van het eerdere optreden in De Verrekieker:

  Typerend is haar warme stem, die zo contrasteert en troost biedt, bij haar liedjes die vaak gaan over afscheid en verlating.

  Haar muzikale ondersteuning bestaat uit gitarist Pieter Nanuru die elk liedje zijn eigen invulling meegeeft en zich nummer voor nummer weer laat inspireren door de combinatie van sfeer en liedje. Als de zang zwijgt zingt de gitaar van Nanuru met een even warm geluid. Dit maakt het samenspel van Mirjam en Pieter geweldig om te horen én te zien!

ZATERDAG 12 MEI
ELRIEKE VAN GELDEREN

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €7,50

Haar unieke en uitgesproken stijl, waarbij zij eigen werk afwisselt met covers is sfeervol, gevoelig en beroerend, maar ook intens, uitbundig en rauw! Waarbij je het gevoel krijgt dat zij alleen voor jou zingt.

 • Wanneer singer-songwriter Elrieke gaat zingen, dan is het onmogelijk om niet in vervoering te geraken door haar muziek. Haar unieke en uitgesproken stijl, waarbij zij eigen werk afwisselt met covers is sfeervol, gevoelig en beroerend, maar ook intens, uitbundig en rauw! Waarbij je het gevoel krijgt dat zij alleen voor jou zingt.

  Elrieke is een veelzijdig artiest met haar Amerikaanse sound en Engelse Bite, want ook de blues schuwt zij niet. Zij laat een breed spectrum aan persoonlijke thema’s de revue passeren, zoals het worstelen met veranderingen, jezelf herontdekken en de liefde.

ZATERDAG 19 MEI
VAN PIEKEREN

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

Foto: Ellis Wensveen

Theater-band met een gevarieerd en eigen repertoire, onderkoelde humor en Nederlandstalige teksten die ergens over gaan.

ZATERDAG 2 JUNI
TIP JAR

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

Foto: Wil Crooymans

Tip Jar speelt americana/folk met invloeden uit pop, jazz, blues en gospel. Pure muziek, sterke melodieën, je wordt er heel happy van!

ZATERDAG 9 JUNI
MOOIWEER de band

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

MOOIWEER: vier mannen die luisterliedjes spelen: Weemoedige bespiegelingen, breekbare miniatuurtjes en mild-humoristische verhandelingen

 • MOOIWEER op het podium in De Verrekieker!
  Een akoestische formatie die Nederlandstalige luisterliedjes uit eigen keuken ten gehore brengt. Weemoedige bespiegelingen, breekbare miniatuurtjes en mild-humoristische verhandelingen worden afgewisseld met vlotte deuntjes, glimlachopwekkende statements en taalgevoelige versjes. De bijzondere en toegankelijke teksten worden geraffineerd gedragen door de gemakkelijk in het gehoor liggende muziek. Het geheel wordt geserveerd met gitaar, contrabas en drums en waar nodig op smaak gebracht met mandoline, banjo, dobro, pedalsteel, mondharmonica en meerstemmigheid. Voor iedereen die kan genieten van teksten die ergens over gaan, muziek die je vanaf de eerste maten meevoert en originele luisterliedjes die je verrassen.

  MOOIWEER: vier mannen die luisterliedjes spelen. Janjaap de Vries op gitaar en mandoline, Wim Katerberg op drums, Tim Lopes Cardozo op gitaar, banjo en pedalsteel en Jan Mellema op contrabas.

  Het liefst spelen ze in kleine settings – kleine theaters, cultuurpodia, huiskamers – want akoestisch komen ze goed tot hun recht. De melodieuze zang van Janjaap, de ondersteunende tweede en derde stem van Wim, Tim en Jan. Een intieme sfeer, daar houden ze van. Liedjes om echt naar te luisteren.

  Ze spelen rustige en ingetogen nummers, omdat ze ook de teksten goed tot hun recht willen laten komen. Teksten van Frank Schaafsma: beschouwend, herkenbaar, mild-humo​ristisch, door Janjaap op gemakkelijk in het gehoor liggende muziek gezet, die de toehoorder al vanaf de eerste maten moeiteloos meeneemt.

  Vaak hebben de liedjes van MOOIWEER een melancholieke ondertoon en gaan ze over het menselijk onvermogen, op het gebied van de liefde, het najagen van geluk, het benutten van kansen. Maar daarnaast getuigt een groot deel van het repertoire van een verfijnde zelfspot, een mensvriendelijke kijk op het leven, en een groot gevoel voor taal. Mooiweer bestrijkt het brede gebied tussen melancholie en spitsvondige vrolijkheid.

  MOOIWEER: voor iedereen die kan genieten van teksten die ‘ergens over gaan’, van muziek die immer gemakkelijk binnenkomt, van originele en verrassende luisterliedjes.

ZATERDAG 1 SEPTEMBER
GAELD’R

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

Het trio, Gjalt de Jong, Gerrit Gerlofsma en Douwe Dijkstra, staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek.

 • Een avondvullend programma met muziek en vertellingen.

  GAELD’R
  Het trio staat bekend om zijn sfeervolle Ierse, Keltische en Schotse muziek. De band is ontstaan rond muzikant/zanger Gjalt de Jong, tevens verhalenverteller, toneelspeler en skûtsjeverslaggever. Hij wordt vergezeld door Gerrit Gerlofsma (zang/gitaar/mandoline) en Douwe Dijkstra (contrabas).

ZATERDAG 8 SEPTEMBER
NELE MENNES 
Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €7,50
Foto: Rick Arnold

NELE MENNES zingt in NAAKT haar Vlaamstalige liederen. Zij neemt u mee in nummers over zoenen en zorgen, vriendschap en liefde, en die typisch
ongeschreven regel dat we – kost wat kost – onszelf hoog moeten houden.

 • Rake, poetische teksten met muzikale invloeden van jazz, pop, chanson en altijd gedreven door
  Nele’s onmiskenbare eigen geluid. Laag voor laag krabt Nele met een glasheldere interpretatie
  en een doortastende performance haar én onze ziel bloot.
  Met Naakt won Mennes in 2013 de 1e prijs op het Utrechts Kleinkunst Festival.
 ZATERDAG 15 SEPTEMBER
DAITHI RUA
Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

 

Daithi Rua (Iers voor ‘Rode David’) is de artiesten naam van Ierse singer songwriter David Donegan. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen. 

 • Zaterdag 15 september staat de Ierse singer songwriter Daithi Rua met mooie liedjes en fijne verhalen op het podium van Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker.

  Daithi Rua – Iers voor ‘Rode David’ – is de artiesten naam van David Donegan. Daithi kreeg het muziek maken met de paplepel ingegoten. Al op vrij jonge leeftijd speelde hij in de local folkband van zijn ouders. Na zijn schooltijd vormde hij de Celtic Rock band ‘Sans Souci’, waarmee hij op Europese Festivals speelde en zelfs op tour ging in het Midden Oosten, samen met Davey Arthur van Furey’s Fame. Hij won diverse talentenjachten en muziekcompetities. Eind jaren 90 lonkte het vaste land en verruilde Daithi Ierland voor het vaste land van Europa. Als thuisbasis koos hij Gent in België. Dat bleek een prima voedingsbodem voor zijn creativiteit. Inmiddels heeft hij vele mooie samenwerkingsverbanden op zijn naam staan, zoals met Eva de Roovere, Aidan Burke, Urban Trad en Kadril. Zijn teksten, stevige stem en fijne gitaarbegeleiding maken van hem ook een gewilde solo-artiest.

  Dit jaar viert hij dat hij al weer 25 jaar in ‘the business’ is. Daithi schrijft nummers die recht uit het hart komen, soms met een lichte politieke lading en altijd over wat hem op dat moment fascineert. In de lijn van Luka Bloom staat hij garant voor een prachtige avond vol mooie liedjes en fijne verhalen.

  Daithi Rua begint zaterdag om 20.30 uur, toegang €10,-. De deur is een half uur eerder open. Reserveren kan via de-verrekieker@online.nl of 0599-611036, maar zonder reservering bent u ook van harte welkom. Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker is te vinden aan het Zuiderdiep 43 in Drouwenermond en op www.verrekieker.nl.

 ZATERDAG 22 SEPTEMBER
KLAAS SPEKKEN
Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

 

foto: Peter Blokzijl

Prachtige Groninger liedjes die in ieder nummer een duidelijke sfeer oproepen.
Maar ook liedjes van andere artiesten [Frank Sinatra, Venice en Freddie Aguilar, maar ook An Kuipers] die zijn voorzien van Groninger teksten staan op zijn omvangrijk repertoire.

 • Zaterdag 22 september staat Klaas Spekken op het podium van Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker.

  Zijn muziek spreekt vele mensen, van jong tot oud, aan. Na zijn theatershows en de vele optredens krijgt hij vele lovende reacties. En blijkt men vaak verrast te zijn door zijn mooie stem en de aansprekende teksten.

  De teksten van de meeste van zijn liedjes zijn geschreven door Dina Bellinga, een jeugdvriendin die hij al vanaf zijn derde levensjaar kent. Prachtige Groninger liedjes die in ieder nummer een duidelijke sfeer oproepen.

  Maar ook liedjes van andere artiesten [Frank Sinatra, Venice en Freddie Aguilar, maar ook An Kuipers] die zijn voorzien van Groninger teksten staan op zijn omvangrijk repertoire.

  Klaas begint zaterdag om 20.30 uur, toegang €10,-. De deur is een half uur eerder open. Reserveren kan via de-verrekieker@online.nl of 0599-611036, maar zonder reservering bent u ook van harte welkom. Kunst- & Cultuurpodium De Verrekieker is te vinden aan het Zuiderdiep 43 in Drouwenermond en op www.verrekieker.nl.

ZATERDAG 29 SEPTEMBER
ERWIN DE VRIES
MET 
TOETSENIST BRUNO BRANDS

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €15,-

Foto-Ronald Pras

De Groningse tekstschrijver/zanger laat zich inspireren door Groningen, de Groningers en zijn leven. De liedjes van Erwin de Vries zijn rauw, puur en eerlijk.

ZATERDAG 6  OKTOBER
CT HEIDA 

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

“De Groningse zangeres CT Heida weet te verrassen met een stem die voor vrijwel ieder genre geschikt is. Blues , jazz, soul, pop, gospel, country, you name it!”
(recensie gezien-gehoord.nl)

ZATERDAG 13 OKTOBER
LENNY KUHR

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €15,-

Met haar stem die nog niet aan glans en aan kracht heeft ingeboet en met haar voortdurende passie voor het lied en de liedkunst blijft ze, zolang het haar is gegeven, zingen en blijft ze op deze wijze haar verhaal vertellen. 

ZATERDAG 20 OKTOBER
DION BOUWES/ STEERNVANGER
Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €12,50
Foto: Jeanette Schipper

Na het winnen van het Grunneger Laidjes Festival 2017 schreven Dion Bouwes en Dennis Krottje in sneltreinvaart nieuwe nummers. Om het geluid compleet te maken en een gevarieerder repertoire neer te zetten verzamelden ze een band om zich heen. Samen met Peter van der Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum) zijn ze: STEERNVANGER

 • Zanger, tekstschrijver en winnaar van het “Grunneger Laidjesfestival”, Dion Bouwes heeft in de afgelopen jaren in diverse bandjes in en om de stad muziek gemaakt. Het mooiste van muziek maken is voor hem het creatieve proces van het song-writen. Van niets wordt het iets.

  Hij werd 10 jaar geleden benaderd door ‘stichting Nij’ (stichting ter promotie van de grunneger toal en meziek) om nieuwe nummers te schrijven in de Groninger taal. Van zijn inzendingen mocht hij 3 nummers opnemen. “Dit was geweldig leuk om te doen”. Na de opnames werd het een poosje stil. De band ging uit elkaar en de nummers zijn op de plank blijven liggen.

  Intussen is hij alweer jarenlang bezig met Engelstalige nummers schrijven in de band Cutting Grass. Dit doet hij nog steeds met heel veel plezier.

  Inmiddels gaat het goed met de Groningstalige nummers van Dion en duo Dennis. Ze worden veelvuldig gedraaid op RTV Noord en worden geprezen wegens de kwaliteit van de muziek.
  Dion vroeg eind 2017 Marco Veldman (zang en mondharmonica) mee te doen aan het Grunneger Laidjesfestival 2018, dit maal als tekstschrijver en componist. De mannen van MANLU (Marco Veldman, Dewi Veldman en Arie Drenth) wonnen het festival met Dion’s nummer “Zo laank te wachten”. Dion werd door de heren gevraagd mee te doen, maar moest helaas afzeggen wegens het Bosklopper Gala. Dion en Dennis waren genomineerd voor het beste Grunneger nummer van 2017 (“de moat is vol’). 

  STEERNVANGER de Grunneger band met naast Dion en Dennis: Peter van der 
  Struik (bas), Marco Veldman (mondharmonica) en Matthijs Vogt (drum).  Opgericht om de Grunneger muziek van het duo nog beter en diverser te laten klinken. 

ZATERDAG 27 OKTOBER
B.J. HEGEN BLUES BAND
Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-
Foto: BJ Hegen Bluesband

B.J. Hegen is één van de weinige muzikanten die het nog steeds aandurft om in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maken zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. Dat wordt weer ouderwets genieten!

ZATERDAG 24 NOVEMBER
ERNST DE CORTE

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree volgt nog

Foto: Jaap Reedijk

In ‘Lied van mijn vader’ zingt zoon Ernst de Corte liedjes van vader Jules de Corte, begeleidt door pianist Guus Westdorp.

ZATERDAG 1 DECEMBER
ALEX VISSERING
Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

Er komt een mengelmoes aan onderwerpen voorbij, over het leven, de liefde en zijn passie voor het Groninger land. Liedjes uit het heden, verleden en de toekomst: Grunnen zoals Grunnen is, niks meer en niks minder.

ZATERDAG 13 APRIL 2019
LAROUX

Aanvang 20.30 uur
Deur open om 20 uur
Entree €10,-

Laroux speelt onder andere accordeon,trekzak, drums, percussie, draailier en verschillende exotische blaasinstrumenten waaronder de Slowaakse fujara. Hij schrijft zijn eigen songteksten (en gedichten) uitsluitend in het Nederlands.

Verder verwachten we in 2019:


WORLD OF LUDIQUE
“From Berlin with Love”

 

Twee jonge theatermakers bundelen onder de naam LUDIQUE! hun krachten en hun bonte verzameling aan bijzondere eigenaardigheden.


DE ANDERSONS

 

Foto: Roxanne Hellevoort

Hartstochtelijk theaterconcert over verwondering met liederen vol levens- en liefdeslust en troost in stormachtige tijden.
En dat doen ze niet alleen: elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit de regio uit. Wie dat zal zijn is nog niet bekend… 

 •  

  Foto: Roxanne Hellevoort

  Samen met Arjen Lubach maakten De Andersons eerder de voorstelling ‘Stockholm Sneeuwt‘ en veroverden menig hart met hun muzikale hoogstandjes, poëtische pareltjes en onbedwingbare enthousiasme. In hun kleurrijke voorstelling ‘Hier Dooft Niets’ gaat het over verwondering. Een begrip dat De Andersons opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland.

  Dit sprankelende kleinkunstgezelschap neemt je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid.

  Foto: De Amer

  En dat doen ze niet alleen: elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit en deze middag is dat de veelzijdige Egbert Meyers. Hij is o.a. zanger, gitarist, streektaalfunctionaris, auteur,

  (tekst)dichter en kunstenaar/ontwerper. Als geboren Drent zit de ‘Drentse toal’ in zijn hart, maar ook in het Engels kan hij zijn muzikale inspiratie kwijt. In zijn muziek durft hij zijn emotionele kant te tonen en dat uit zich in prachtige liederen. Als onderdeel van dit theaterconcert zal Egbert vertellen en zingen over wat hem verwondert, inspireert en beweegt.

  Je bent gewaarschuwd: De Andersons zijn erop uit om je hart te veroveren en je met nieuwe dromen naar huis te sturen!

  De pers over De Andersons:
  “Wonderschone liedjes.”,  “Ze zetten iets heel bijzonders op de planken. Conceptueel een vondst en qua acteren en zang een topprestatie.”, “Een warme en overdonderende gebeurtenis.”.